Pääkirjoitus: Hallituksen loppurutistus alkaa sekavissa tunnelmissa

 

Juha Sipilän (kesk.) hallitus kokoontuu tällä viikolla kehysriiheen, mikä tarkoittaa ensi vuoden budjetin valmistelun aloittamista. Samalla alkaa hallituskauden loppurutistus. Ensi vuoden valtion talousarvio on viimeinen, jota Sipilän hallitus valmistelee.

Lähtökohdat budjettiriiheen ovat talouden näkökulmasta hyvät. Hallituksen työllisyystavoite on täyttymässä. Myös valtion velkaantuminen on taittumassa. Lisävelkaa tarvitaan nyt puolet vähemmän, mitä hallitustaipaleen alkuvaiheessa ennakoitiin.

Vaikka talouden käppyrät kertovat onnistumisista, politiikassa on rauhatonta. Kokoomuksen tunnelmaa laskee Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, joka kampittaa poikkeuksellisen rajuilla lausunnoillaan hallituksen sote- ja maakuntauudistusta. Vapaavuori ei ole enää valtakunnan politiikassa vaikuttava kokoomuslainen, mutta ainakin hämmentävän paljon julkisuutta Vapaavuori näyttää kritiikilleen saavan.

Hallituksen paineita lisää myös oppositio, joka perinteiseen tyyliin vaalien lähestyessä alkaa laatia varjobudjettejaan. Uusien menoerin hintalapusta ei ole täyttä varmuutta, mutta esimerkiksi SDP väläyttelee tutusti veronkiristyksiä.

Mitä miettinee pääministeri Sipilä? Keskustan kannatusluvut ovat painuneet alas, eikä pääministeripuolue tunnu saavan nostetta talouskäänteestä. Kokoomuksesta kuuluu koko ajan varoittelua, ettei vaalibudjeteille tyypilliseen löysyyteen ole varaa. Sipiläkin on johdonmukaisesti puolustanut hallituksen tiukkaa talouslinjaa välttämättömäksi. Tulevat päivät näyttävät, kääntääkö sisäinen paine pääministerin ajattelun suuntaa.