Pääkirjoitus: Hallitusta moititaan nyt kotoa ja ulkomailta – Viisikon pitäisi heittää uusi vaihde silmään

Maailmalla hurmoshenkeä herättäneen Sanna Marinin (sd.) hallituksen sädekehä alkaa kotimaassa himmetä. Marin joukkoineen otti joulun alla hoitaakseen Suomen, jossa väestö vanhenee ja työtä tekeviä ihmisiä tarvittaisiin lisää. Vaalikautta on keväällä vuosi takana, eikä helpotusta ole havaittavissa kumpaankaan pulmaan.

Ensimmäisen huolen tulppana ovat hedelmällisyysiässä olevat kansalaiset, jotka eivät lisäänny riittävällä tahdilla. Vaikka Eläketurvakeskuksen tuoreet arviot povaavat syntyvyyden laskun taittuvan, tilastoista ei löydy optimismille tukea.

Työllistämisen eteen taas urakoidaan peräti seitsemän työryhmän voimin. Ponnistelut eivät vakuuta ulkopuolisia. Hallituksen talouspolitiikkaa arvioivat kansainväliset ja kotimaiset toimijat pitävät suunniteltuja toimenpiteitä riittämättöminä. Viimeisimpänä työllisyystoimien kohdentamista kritisoi Talouspolitiikan arviointineuvosto.

Onneksi ongelmat eivät ole kotikutoisia. Samojen vaikeuksien kanssa painitaan kautta länsimaiden, joista osassa keinot ovat jo purreet. Esimerkiksi Ruotsissa ja Virossa syntyvyys on Suomea korkeammalla tasolla. Työllistämisen lääkkeitä taas löytyy Euroopasta Saksa etunenässä.

Suomea laitetaan tällä kertaa kuntoon nuorekkaalla viisikolla, jota johtaa kansainvälinen julkkis. Kansa saattaa jopa odottaa yllätyksellisiä toimenpiteitä. Vanhat konstit aktiivimallista kiky-sopimuksiin tunnetaan piinallisen hyvin ja osasta niistä nykyhallitus on kiivaasti irtisanoutunut.

Punavihreän kokoonpanon onkin syytä heittää uusi vaihde silmään. Vuodet ennen seuraavaa vaalikampanjaa hupenevat vauhdilla ja omaa jälkeä pitäisi jo syntyä. Mittarit hallitustyölle kun ovat entiset. Kaudelta arvioidaan teot, ei puheita.