Pääkirjoitus: Puruvesi-mobiilisovellus auttaa ymmärtämään

Puruvettä voi hyvällä syyllä pitää kansallisaarteenamme, jonka säilymistä kirkasvetisenä järvenä tulee vaalia kaikin keinoin.

Ihailtavasti tätä työtä on tehnyt tänä vuonna jo kymmenen vuotta täyttävä Pro Puruvesi -yhdistys puheenjohtajansa Reijo Jantusen johdolla.

Uutta pontta yhdistyksen tekemä työ sai vuonna 2016 kun Freshabit Life IP -hanke käynnistyi Suomessa ja Puruvedestä tuli yksi hankkeen kahdeksasta kohdealueesta.

Pro Puruvesi -yhdistys alkoi muun muassa hoitaa Life-hankkeen tiedottamista. Hankkeen rahoitus tulee 60-prosenttisesti Euroopan unionilta.

Tiistaina Pro Puruvesi -yhdistys kertoi jälleen uudesta innovaatiostaan, mobiilisovelluksesta, joka kertoo hyvin kansantajuisesti Puruveden tilasta ja sen suojelusta.

Paavo Jantusen ja Jussi Silvennoisen laatima mobiilisovellus on lajissaan ainutlaatuinen ja enemmän kuin tervetullut. Nyt Puruvedestä kiinnostuneet saavat ymmärrettävää tietoa järven tilasta sekä siitä, mitä vesiensuojelu oikeasti tarkoittaa ja miten sitä tehdään. Ja millaiset vaikutukset tehdyllä työllä on vesistöön.

Oikea tieto on paras keino auttaa ihmisiä ymmärtämään, miksi vesiensuojelutyötä on tehtävä, ja että vain siten Puruvesi voi säilyä kristallin kirkkaana järvenä.

Hyvää mobiilisovelluksessa on myö se, että tiedon äärelle pääsee kuka vain, sillä sovellus on ilmainen ja se toimii niin älypuhelimessa kuin tietokoneella. Tekijöille toivoisi jopa jonkinlaista ympäristöpalkintoa, sillä niin hyvin ja selkeästi asiat sovelluksessa esitetään.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi