Pääkirjoitus: Talousnäkymät epävarmoja, kurssit korkealla

Maailmantalouden epävarmasta tilanteesta tulee uutisia kaikista tuuteista. Ei riitä, että maailmanpolitiikan ennustettavuus on alhainen, suurvallat kalisuttelevat sapeleitaan ja Britannia eroaa Euroopan unionista. Piti tulla vielä vaikeasti ennustettava ja hallittava koronavirus.

Maailmaa koettelevien tautien vaikuttavuus talouteen on monimutkaista. Välillä vaikutukset ovat hyvinkin suoraviivaisia. Suomessa koronavaikutuksen saivat tuta Finnairin lentäjät, joiden lomauttamisesta yhtiö parhaillaan neuvottelee. Kun korona riehuu Kiinassa, ei sinne kannata lentää.

Kaikista makrotaloutta ravistelevista myrskyistä huolimatta, pörssikurssit liitelevät korkealla. USA:ssa pörssilistattujen osakkeiden arvonnousu on jatkunut kymmenen vuotta. Myös Helsingin pörssissä yleisindeksi on korkeimmalla tasolla kymmeneen vuoteen.

Ovatko pörssit tulleet hulluiksi? Eivät sentään. Selitykset kurssinousuille ovat varsin luonnollisia. Yritykset ovat toistaiseksi pystyneet tekemään hyvää tulosta. Hämmentävää kyllä, maailmantalous on kestänyt USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan iskut mainiosti.

Toinen osakekursseihin vaikuttava tekijä on poikkeuksellisen alhainen korkotaso. Kun rahaa ei kannata makuuttaa tileillä, pitää sille etsiä paremmin tuottavia kohteita.

Koronaviruksen vaikutukset tai tarkemmin niiden puute ovat yllättäneet osakemarkkinoita seuraavat analyytikot. Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu hämmästeli Helsingin Sanomien haastattelussa sitä, että korona ei ole heijastunut osakkeiden markkina-arvoon, sillä yleensä pörssi reagoi Kiinasta tuleviin huonoihin uutisiin vahvasti.

Kiinan talouskasvua korona kuitenkin leikkaa. Jos korona jatkaa leviämistään ja Kiinan talous alkaa todella kyntää, vaikuttaa se viiveellä myös Suomessa muutenkin kuin kiinalaisten matkailijoiden vähenemisenä.

Pekka Lakka

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi