Pääkirjoitus: Savonlinna sai vielä yhden mahdollisuuden — Jos kaupunki haluaa, siitä tulee kaikkein paras kansallinen kaupunkipuisto

Edellisten valtuustokausien päättäjät pelkäsivät, että kaupunkipuisto museoi koko kaupungin. Pelko oli silloin ymmärrettäväkin.

Savonlinnan kaupunki selvittää jo kolmatta kertaa mahdollisuuksiaan saada alueelleen kansallinen kaupunkipuisto. Alustava suunnitelma on tullut kaupunkilaisten kommentoitavaksi kaupungin verkkosivulle tänään torstaina.

Ensi vuonna valtuuston pitää päättää, hakeeko kaupunki ympäristöministeriöltä kaupunkipuistostatusta vai ei.

Ajat ovat nyt muuttuneet, samoin valtuusto.

Savonlinna on ollut mukana kaupunkipuistokeskusteluissa siitä asti, kun asiaan liittyvää lainsäädäntöä viime vuosituhannen lopulla valmisteltiin. Selvitykset on tehty vuosina 2002 ja 2012.

Ympäristöministeriön kaupunkipuistoekspertti, ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander on kerta toisensa jälkeen kertonut, että Savonlinna sopisi kaupunkipuistoksi.

Edellisten valtuustokausien päättäjät pelkäsivät, että kaupunkipuisto museoi koko kaupungin.

Pelko oli ymmärrettävä väkivaltaiselta tuntuneen Natura-prosessin jälkimainingeissa. Ajat ovat nyt muuttuneet, samoin valtuusto.

Naturan suojeluvelvoitteet on toteutettu, ja olisi aika korjata niiden hedelmät. Kaupunkipuisto ei tuo uusia velvoitteita.

Savonlinnan empiessä maahan on perustettu yhdeksän kaupunkipuistoa. Ne ovat käynnistäneet yhteisen markkinoinnin, joka laajenee kansainväliseksi. Kaupunkipuiston titteli on ”tähtikaupungin” merkki — tae siitä, että kaupunkiin kannattaa matkustaa.

Edellisten kausien valtuustoilta kaupunkipuistoverkoston markkinointiarvo jäi kenties huomaamatta.

Kansallisille kaupunkipuistoille on tiukat kriteerit. Puistoverkostoon ei esimerkiksi valita kahta samalla tavalla roolitettua kaupunkia. Hetken näytti jo siltä, että sisävesisaaristoon syntynyt Kuopio veisi Savonlinnalta viimeisetkin mahdollisuudet.

Mutta Savonlinna sai vielä yhden tilaisuuden. Kaupungin nyt suunnittelema rajaus kattaa 80 neliökilometrin alueen, joka ulottuu norppavesille pohjoisessa ja etelässä. Savonlinna voisikin olla luonnonperintöön painottuva kaupunkipuisto.

Kaupunkipuistoverkosto on valmistumaisillaan, mutta Savonlinnan hakemus otetaan vielä käsittelyyn — jos kaupunki sen tekee.

Savonlinna olisi paras kaikista kansallisista kaupunkipuistoista, mutta kukaan ei saa sitä tietää, jos kaupunki ei titteliä hae.

Tässä linkki kaupunkipuiston perustamisselvitysraporttiin. Kaupunkilaiset voivat antaa kaupungille siitä palautetta 12.11.2018 saakka.