Pääkirjoitus: Nyt on aika keskustella suomalaisuudesta

Suomalaisuuteen on aina kuulunut, että tehdään talkoilla ja autetaan kaveria. Sinnikkyys ja sisu liitetään suomalaisuuteen.

Itsenäisen Suomen juhlavuonna on mahdollisuus pohtia suomalaisuutta: millaisia me olemme ja millaista Suomea haluamme rakentaa.

Suomalaisuuteen on aina kuulunut, että tehdään talkoilla ja autetaan kaveria. Sinnikkyys ja sisu liitetään suomalaisuuteen.

Suomalaisessa demokratiassa saa tunnustaa uskontoa, puhua äidinkieltä, kuulua poliittisiin liikeisiin, kertoa näkemyksensä ja mielipiteensä ilman pelkoa. Suomi on terveesti avoin myös ulospäin.

Kiristyvistä asenteista huolimatta Suomessa hyväksytään myös muut kansat, uskonnot, kielet ja erilaiset ihmiset.

Suomessa arvostetaan tiedettä, taidetta, urheilua ja puhdasta luontoa. Suomessa luetaan paljon ja meillä on nykyäänkin hieno kirjastolaitos. Maassa ilmestyy sanomalehtiä, ja meillä on sananvapaus, jonka rajoja ja merkitystä on koeteltu karustikin viime vuosina.

Suomessa on mahdollisuus käydä koulua, opiskella ammattiin tai saada yliopistokoulutusta riippumatta perheen taloudellisesta tai yhteiskunnallisesta asemasta.
Suomen onkin oltava maa, joka pitää huolta lapsistaan. Syrjäytymisen estäminen saa olla suomalainen tavaramerkki levottoman kansainvälisen tilanteen keskellä. Sisäinen rauha syntyy myös vakaista yhteiskunnallisista oloista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti uudenvuoden puheessaan monista tärkeistä asioista. Hän toi esiin myös eriarvoistumisen ja vastuun.

Niinistön mielestä itsenäisyyden juhlavuonna on syytä lisätä yhteenkuuluvuutta ja tuntea kohtuudella vastuuta toisista ihmisistä.
Presidentin kehotusta kannattaa kuunnella.


Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.