Pääkirjoitus: Lapsella on oikeus tulla kuulluksi

Tänään helmikuun 3. päivä alkoi viikon kestävä Sanomalehtiviikko kouluissa.

Sanomalehtiviikkoa on vietetty yhtäjaksoisesti suomalaisissa kouluissa vuodesta 1985 lähtien ja sitä ennenkin jo yksittäisinä teemapäivinä aina 1970-luvulta saakka. Medialiiton mukaan teemaviikko on yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista koko maassa.

Tänä päivänä niin aikuisten kuin lastenkin ajasta kilpailevat mitä erilaisemmat tiedonvälityskanavat. Internet tulvii erilaisia mahdollisuuksia saada tietoa, joista osa voi olla merkityksellistä ja osan hyvinkin merkityksetöntä tai peräti väärää. Siksi kriittinen medialukutaito on äärettömän tärkeä taito kaiken ikäisille.

Tieto on valtaa ja sitä se on myös lapselle. Tämän vuoden koulujen Sanomalehtiviikolla halutaan antaa nuorille työkaluja aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Viikon teema on ilmastonmuutos ja sen slogan Kyky muuttaa maailmaa ei kysy ikää. Kampanjan keulahahmo on oikeutetusti ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

Yhtä tärkeää kuin lapselle ja nuorelle on ymmärtää maailmanlaajuisia asioita ja ilmiöitä, on myös ymmärtää ja havainnoida omassa elinympäristössä tapahtuvia asioita.

Myös niissä lapsilla on oikeus tulla kuulluksi ja oikeus vaikuttaa. Paikallisen sanomalehden tehtävä on välittää tietoa luetettavasti ja ymmärrettävästi. Sanomalehtiviikon viesti onkin, että yhteiskunnalliseen keskusteluun perehtyminen voi antaa kipinän pieniin tai suuriin tekoihin kohti parempaa maailmaa.

Siksipä juuri heitä tulisikin kuulla, heitä joille tämä maa ja maailma jätetään perinnöksi - eli lapsia.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi