Pääkirjoitus: Yhden onnettomuus, toisen onni

Savonlinna sai alkuviikosta lupaavia uutisia, kun UPM Plywood Oy kertoi suunnittelevansa uuden tuotannon tuomista yhtiön Savonlinnan tehtaalle Pääskylahteen.

Savonlinnan koivuvaneritehdas on saamassa osan UPM Plywood Oy:n kesällä Jyväskylässä lakkauttamansa tehtaan tuotannosta. Toteen on siis käymässä vanha hokema: yhden onnettomuus on toisen onni. Jyväskylän seudulle vaneritehtaan lakkauttaminen oli onneton päätös, mutta Savonlinnan seudulla jokainen uusi työpaikka otetaan ilolla vastaan.

Pääskylahden tehtaalle ei tuoda vain uutta tuotantoa. UPM Plywood Oy:n tuotantojohtaja Mika Kekki sanoo haastatellussaan (Itä-Savo 2.9.), että yrityksellä on menossa merkittäviä hankesuunnitelmia siirtää Savonlinnaan uudenlaista tuotevalmistusta samoin kuin konekantaakin.

Tehtaan kehittäminen ja siihen investoiminen on vahva merkki siitä, että Savonlinnan koivuvaneritehtaalla tehdään jo nyt oikeita asioita laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Hyvää on myös yhtiön kyky nähdä koronakriisin ja kauppapakotteiden jälkeiseen tulevaisuuteen. Kekin mukaan UPM Plywood Oy:ssä uskotaan, että laadukkailla koivuvanerituotteilla tulee olemaan kasvavaa kysyntää maailmalla.

Kestävän kilpailukyvyn säilyminen vaatii myös yhteiskunnalta oikeita ratkaisuja. Toimiva ja edullinen logistiikka on vientiteollisuudelle tärkeimpiä kannattavuutta parantavia osa-alueista. Olisiko siis nyt syytä aloittaa keskustelu rautatiesillan uudelleen rakentamisesta Laitaatsalmeen? Syväsatamahan Pääskylahden vaneritehtaan vieressä jo.

Tulevaisuuteen osattiin myös Savonlinnassa katsoa jo vuonna 2009, kun elinkeinokuntayhtymä osti UPM:ltä entisen kuitulevytehtaan, nykyisen Yritystalo Schauman Oy:n, joka nyt on kaupungin omistuksessa. Kauppa oli osa järjestelyä, jossa UPM toteutti Savonlinnan vaneritehtaan laajennuksen ja samalla turvattiin seudulle tuhat työpaikkaa. Kaupunki osti samalla Vuohisaaren nykyisen syväsataman maat ja tehtaan vierestä muuta maa-aluetta.

Ilman tuota järjestelyä laajennus olisi jäänyt silloin tekemättä, eikä UPM Plywood Oy todennäköisesti nytkään suunnittelisi tuotannon siirtämistä Savonlinnaan. Yritystalo on nykyisin varsinainen murheenkryyni kaupungille, mutta uusi tilanne osoittaa, että vuoden 2009 ratkaisu oli sittenkin perusteltu.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Kommentoidut