Pääkirjoitus: Perusoikeudet ovat kaiken edellä

Oikeusvaltion perusteita ei saa polkea, oli tilanne mikä tahansa.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka avautui sunnuntaina (HS 18.12.) Juha Sipilän (kesk.) hallituksen lainvalmistelusta. Oikeuskanslerin mukaan hallituksen lakiesityksistä on toistuvasti löytynyt vakavia perustuslaillisia puutteita. Jonkan mukaan hallitus on joissakin tapauksissa myös ohittanut hänen näkemyksensä lakien valmisteluvaiheissa.
Oikeusoppineet ja oppositio ovat kommentoineet asiaa kirpein sanakääntein. Ongelmat myönsi myös pääministeri Sipilä ja lupasi asioihin parannuksia. Maanantaina hän tosin kommentoi Jonkan kritiikkiä yllätykseksi.
Sipilä on maininnut hallituksensa ykköstavoitteeksi Suomen talouden kääntämisen kasvuun merkittävin rakenteellisin uudistuksin. Työ ei ole edennyt kaikilta osin mallikkaasti. Muun muassa sote-uudistuksessa on törmätty moneen otteeseen siihen, etteivät hallituksen esitykset ole linjassa perustuslain kanssa.
Jos hallitus valmistelee lait huonosti silkkaa kokemattomuuttaan, asia on vakava. Vielä vakavampaa on, jos puutteellinen lakivalmistelu tehdään tietoisesti. Se puhuisi sen puolesta, että talouden intressit ovat hallituksen agendalla nousseet kansalaisten perusoikeuksien edelle, kuten entinen oikeusasiamies Jacob Söderman maanantaina totesi.
Sipilän hallitus, jonka monessa ministerivalinnassa on painotettu yritystaustaa, pyrkii saamaan nopeasti paljon aikaan. Jatkuva kömmähtely ja hosuminen kertoo kuitenkin siitä, ettei hallituksen sisällä ymmärretä täysin politiikan tekemisen lainalaisuuksia. Politiikassa ei ole projekteja. Kyseessä on pitempiaikainen jatkumo, jossa yhden hallituskauden aikana saattaa ehtiä tapahtua hyvinkin vähän. Maan hallitus ei voi työskennellä samalla tavalla kuin pörssiyhtiön hallitus.
Suomen asioiden hoitaminen on vastuullista työtä, joka pitää tehdä ajan kanssa ja huolellisesti. Selitykseksi ei riitä se, että nyt on muuttuvat ajat ja paljon uusia asioita huolehdittavana. Oikeusvaltion perusteita ei saa polkea, oli tilanne mikä tahansa. Sipilän hallituksen on syytä tehdä kattava selvitys siitä, millä toimilla se toimintaansa korjaa. Se on syytä tehdä vähintään samalla kiireellä kuin moitteita saaneet lakivalmistelut.

Anssi Mehtälä

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.