Pääkirjoitus: Suuria lupauksia Savonlinnalle

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) vierailu viime lauantaina Savonlinnassa oli suuria lupauksia täynnä.

Ilahduttavaa on se, että pääministeri tuntuu tietävän tarkalleen, millaiseen ahdinkoon Savonlinna joutui OKL:n poislähdön jälkeen. Paikalliset kansanedustajat, luottamushenkilöt ja kaupungin virkamiehet ovat tehneet hartiavoimin töitä, että asia on tullut varmasti ymmärretyksi.

Yleisötilaisuudessa Rinteen antama lupaus merkittävästä tukipaketista saanee lopullisen sisällön valtioneuvoston syyskuisessa budjettiriihessä. Todennäköistä kuitenkin on, että kaupungin esittämä seitsemänkohtainen Savonlinna-paketti ei kokonaisuudessaan tule toteutumaan, ei ainakaan ensimmäisenä vuonna.

Juuri nyt Savonlinna tarvitsee tukitoimia, jotka tuovat alueelle uusia asukkaita ja turvaavat olemassa olevat palvelut. Siksi uudet koulutuspaikat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Savonlinnan yksikköön kuin myös lastentarhanopettajankoulutuksen aloittaminen ja it-alan aloituspaikat ovat tärkeysjärjestyksessä ensimmäisinä. Yhtä tärkeää on Savonlinnan keskussairaalan toiminnan turvaaminen.

Savonlinna tarvitsee valtion tukitoimia, jotta seudun on mahdollista päästä jaloilleen, luoda uutta ja rakentaa tulevaisuutta. Vaarana kuitenkin on, että tukitoimien vaikutukset valuvat hukkaan kuin vesi hanhen selästä, jos seudun henkinen ilmapiiri on negatiivinen. Menneen perään haikailu ei luo uutta eikä avaa ovia uusille ideoille. Siksipä savonlinnalaisten oma ja paras tukipaketti on alkaa uskoa tulevaisuuteen ja siihen, että kaikesta on ennenkin selvitty yhdessä.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Kommentoidut