Pääkirjoitus: Savonlinnan seurakunnalta odotetaan nyt paljon

Savonlinnan seurakunnan uusi kirkkovaltuusto järjestäytyi tiistai-iltana ja valitsi puheenjohtajakseen rantasalmelaisen Juho Tiaisen.

Hänet tunnetaan rohkeana, uudella tavalla asioita pohdiskelevana, joka myös uskaltaa sanoa ajatuksena ääneen. Ei siis ihme, että valintansa kiitospuheessa Tiainen toivoi, että valtuusto osaisi keskittyä huonon sijasta enemmän hyvään ja antaisi enemmän kiitosta ja kannustusta, koska se ruokkii yrittämistä.

Lisäksi hän toivoi, että seurakunta pystyisi jämähtämisen sijaan kehittymään niin, että se olisi myös muutoksiin valmis.

Odotukset Savonlinnan uutta kirkkovaltuustoa ja Juho Tiaista kohtaan ovat suuret. Puheenjohtajan vastuulla on pitkälti se, kuinka keskustelevasti mutta kuitenkin yhtenäisesti valtuusto kykenee toimimaan ja kuinka se onnistuu keskustelemaan vaikeistakin asioista.

Samalla punnitaan se, kykeneekö seurakunta tarjoamaan turvasataman kaikille niille, jotka sitä kaipaavat ja tarvitsevat, vai sulkeeko se omalla toiminnallaan ihmisiä ulkopuolelle syystä tai toisesta. Esimakua seurakuntaa repivistä aiheista on Savonlinnassakin saatu jo riittävästi.

Yhteiskunnan muutosvauhti ja jopa armottomuus tarvitsee rinnalleen yhteisön, josta ihmiset löytävät tukipilarin elämälleen. Seurakunnille ja kirkolle tilanteen luulisi olevan mahdollisuus, mutta toisin on käynyt. Kirkosta eroamisesta on tullut pysyvä ilmiö. Kuitenkin samaan aikaan ihmiset hakevat tasapainoa elämäänsä muista uskonnollisista tai filosofisista yhteisöistä.

Olisiko seurakunnassa aika kysyä – miksi?

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi