Pääkirjoitus: Hyvällä suunnittelulla kestävämpää - Savonlinnalla on nyt näytön paikka

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) tiistaina julkaisemassa ensimmäisessä lisätalousarviossa ei ollut Savonlinnalle ennen vaaleja ja hallitusneuvotteluiden yhteydessä luvattua tukipakettia.

Monien arvioiden mukaan tukipaketin puuttuminen oli hyvä asia. Siitä voi olla hyvinkin samaa mieltä, sillä lisätalousarvioon kuuluva pöytäkirjamerkintä hallituksen sitoutumisesta Savonlinnan alueen elinvoiman vahvistamiseksi on paljon merkittävämpi ja lupauksia antavampi.

Savonlinna ei tarvitse OKL:n pakkosiirrosta aiheutuneiden ongelmien korjaamiseen pelkästään kertaluonteista tukkua rahaa kaupungin kirstun pohjalle. Toki saaristokuntastatuksen saaminen toisi kaivattua katetta menoihin, mutta tärkeämpää on saada sellaista uutta, jolla on kasvun ja kehittymisen edellytykset. Niin luodaan tulevaisuutta myös tuleville sukupolville.

Siksi samaisessa pöytäkirjamerkinnässä mainittu korkeakoulujen aloituspaikkojen lisääminen on hyvä ja kannatettava esitys. Olipa kysymys lastentarhaopettajien, puualan insinöörien tai matkailualan yliopisto- tai ammattikorkeakouluopetuksesta, kaikki ovat tervetulleita.

Savonlinnalla on nyt näytön paikka. Tähtäin on syksyssä ja valtioneuvoston ensi vuotta koskevassa budjettiriihessä. Siihen mennessä kaupungin virkamiehillä ja luottamushenkilöillä on oltava tarkka ja yksimielinen esitys siitä, mitä tavoitellaan ja miksi.

Aikaa kaupungilla on hyvin tehdä yhteistyökumppaneidensa kanssa suunnitelmat ja tarvittavat päätökset. Kesä on hyvää aikaa myös lobbaamiseen. Savonlinnan on onnistuttava nyt, kolmatta tilaisuutta tuskin enää tulee.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi