Pääkirjoitus: Hallitustunnustelija pitää vielä kaikki vaihtoehdot avoimena

Eduskuntapuolueet puolueet antoivat eilen vastauksensa hallitustunnustelija Antti Rinteen kysymyksiin. Rinne kommentoi vastauksia vielä hyvin varovaisesti, eikä tässä vaiheessa halunnut sulkea mitään vaihtoehtoa pois. Toisaalta hän ei myöskään vahvistanut minkään puolueen olevan jo nyt varmasti mukana, kun tunnusteluja jatketaan.

Se on tunnustelijalta viisasta politiikkaa, sillä tulevassa monipuoluehallituksessa puolueet joutuvat tinkimään tavoitteistaan, jopa niin sanotuista kynnyskysymyksistään. Kokonaisuus kuitenkin lopulta ratkaisee, kuten Rinne pitämässään tiedotustilaisuudessa totesi.

Rinteen mukaan kaikki puolueet ovat vielä mukana, kun tunnusteluja vapun jälkeen jatketaan kahdenvälisin keskusteluin. On kuitenkin selvää, että jotkut puolueet ovat SDP:lle mieluisampia kuin toiset. Vasemmistoliiton vastaukset ovat hyvin lähellä sosiaalidemokraattien kantoja, kun taas esimerkiksi perussuomalaisten ilmasto- ja maahanmuuttonäkemyksissä on paljonkin soviteltavaa. Ristiriitaa ei ole vain SDP:n vaan kaikkien muidenkin eduskuntapuolueiden kanssa.

Julkisuudessa hallituspohjan on arveltu rakentuvan SDP:n ja kokoomuksen varaan. Tämä näyttäsi olevan myös kansalaisten tahto, sillä Helsingin Sanomien eilen julkistamassa kyselyssä se oli selvästi suosituin vaihtoehto. Se sai kyselyssä noin kolmanneksen kannatuksen, kun seuraavaksi suosituinta vaihtoehtoa eli punamultahallitusta kannatti vain alle viidennes vastaajista.

Rinteen ja Petteri Orpon on sitä ennen kuitenkin löydettävä toisensa talouspoliittisesta linjasta sovittaessa, sillä siinä puolueiden näkemykset ovat kauimpana toisistaan.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi