Pääkirjoitus: Koronan kanssa on syytä olla varuillaan

Koronaepidemian toinen aalto on ollut jo muutaman viikon totta myös Suomessa. Viimeisimmät luvut kertovat, että eilen tiistaina uusia todettuja positiivisia testituloksia oli 43. Kaiken kaikkiaan positiivisen tuloksen on Suomessa saanut nyt 7 981 henkilöä, kun testattuja on kaikkiaan 574 100 henkilöä. Sairaalahoidossa tiistaina oli 12 henkilöä, yksi heistä tehohoidossa. Kohtaloksi virus on koitunut 335 ihmiselle.

Luvut ovat pieniä moniin muihin maihin verrattuna, mutta ne eivät lohduta taudin läpikäynyttä tai läheisensä virukselle menettänyttä.

Savonlinnan seudulla epidemiasta on selvitty tähän mennessä hyvin. Positiivisen testituloksen on saanut vain 13 henkilöä, joista viimeisinkin on todettu toukokuussa.

Turvallisuuden tunteeseen ei kuitenkaan ole syytä tuudittautua. Virus lymyilee lähettyvillä.

Ihmisten vapaampi liikkuminen koronakevääseen verrattuna sekä liiallinen huolettomuus, voivat kääntää tilanteen hetkessä pahempaan suuntaan.

Ihmisten keskuudessa on havaittavissa myös koronaväsymystä, jos seuraa esimerkiksi ruokakaupoissa käyttäytymistä. Valitettavasti joukossa on myös puhdasta piittaamattomuutta tai ymmärryksen puutetta siitä, että itse voi olla taudin oireeton levittäjä. Kassajonossa olevalle liiallinen läheisyys voi koitua jopa kohtaloksi. Siksi hyvä käsihygienia, riittävä etäisyys ja hihaan aivastaminen, ovat edelleen ohjeita, joita on syytä noudattaa.

Koulujen ja päiväkotien alkaminen aiheutti lapsiperheissä hämmennystä, kun tarkkaa käsitystä siitä, milloin lapsi pitää viedä koronatestiin ja milloin hän voi palata kouluun tai päiväkotiin.

Tiistaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitos täsmensi jälleen ohjeitaan, joten toivoa sopii, että nyt ne ovat niin selkeät, ettei lapsiperheissä tarvitse enää tuntea turhaa huolta.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Kommentoidut