Pääkirjoitus: Rauhalinna sai hyvän omistajan

Suojeltu, puinen pitsihuvila Rauhalinna sekä sitä ympäröivät maa-alueet saivat keskiviikkona Kuopiossa pidetyssä huutokaupassa vähintäänkin hyvän uuden omistajan. Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen huusi vuonna 1900 rakennetun historiallisen huvilan maineen 600 000 eurolla.

Kauppaneuvos, liikemies Kyösti Kakkonen on tuttu mies Savonlinnassa. Yhdessä veljensä Kari Kakkosen kanssa hän perusti Savonlinnaan Varastovalinta-yrityksen, joka yrityskauppojen kautta laajeni Tokmanni-konserniksi. Menestyneenä liikemiehenä Kyösti Kakkonen tunnetaan myös suomalaisen taiteen ja muotoilun kiistattomana asiantuntijana, intohimoisena keräilijänä ja mesenaattina sekä urheilun tukijana.

Hänen taidekokoelmiaan on ollut esillä useina vuosina niin taidekeskus Retretissä kuin myös Savonlinnan taidemuseossa. Kyösti Kakkonen oli myös Savonlinnan Balettijuhlien suurin tukija.

Vaikka Kakkonen ei vielä tiedä, mitä hän Rauhalinnalla tekee, on hyvä, että rakennus ei ajautunut kaupungin omistukseen. Todennäköisesti Rauhalinnasta ja sen kunnossapidosta olisi tullut kiistakapula ja veronmaksajille taloudellinen riippakivi. Pahimmillaan Savonlinnan Haapaveden rannalla sijaitseva pitsihuvila olisi ränsistynyt purkukuntoon.

Kyösti Kakkosen lupaus (Itä-Savo 10.10.) laittaa rakennus ensin kuntoon on hyvä alku. Kakkosella lienee vähintäänkin lukkarinrakkautta Savonlinnaa kohtaan, joten toivottavasti Savonlinnan kaupungilta löytyy myös halua mahdolliseen yhteistyöhön.

Rauhalinnan historia ja alue kokonaisuudessaan on mielenkiintoinen kokonaisuus, joka luo mahdollisuuden vaikka mihin. Tärkeintä kuitenkin on, että Rauhalinna on löytänyt pelastajansa.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi