Pääkirjoitus: Ulkonäköpaineet valuvat työelämään

Työelämän vaativuus on kestopuheenaihe. Jatkuva oppiminen ja ammatillisen osaamisen täydentäminen ovat tämän päivän puheissa mainittavia vaateita.

Nyt puhutaan myös tyylistä ja ulkonäöstä työelämän menestystekijöinä. Tutkija Mira Karjalainen Helsingin yliopistosta on selvittänyt ulkoisen olemuksen vaikutusta laajassa tutkimuksessa. Karjalaisen mukaan ulkonäöstä on tullut peili jaksamiselle. Kun aiemmin johtajat olivat pulskia patruunoita, ovat he muuttuneet nyt sporttisen hoikiksi.

Yle uutisoi eilen, että ulkonäköpaineet ovat levinneet tavallisille työpaikoille ja asiantuntijatehtäviin. Karjalainen havainnoi tutkimuksessaan, että työelämän koventuminen heijastuu ihmisten olemukseen. Toisaalta hyvä kunto auttaa jaksamaan. Toinen näkökulma on, että hyvinvoivan näköinen ihminen heijastaa kyvykkyyttä tehdä töitä kasvavien vaatimusten keskellä.

Ulkoiseen olemukseen liittyvät vaikuttimet ovat näkyneet työelämässä jo aiemminkin. Turun yliopiston Juho Härkösen ja Pekka Räsäsen tutkimus vuodelta 2007 kertoi, että ylipaino vaikutti työntekijän palkkaan ja työsuhteen pysyvyyteen. Tämä korostui etenkin naisten kohdalla.

Tutkimustulokset hätkähdyttävät. Silti niiden tulkitseminen suoraviivaisesti on hätiköityä. Johtajien ulkomuodon muutos voi olla seurausta työn luonteen kehittymisestä. Huippujohtajan on oltava kovassa fyysisessä kunnossa kestääkseen työn vaatimukset.

Joku tolkku ulkonäköpaineissa pitäisi silti olla. Pari liikakiloa tai ylimääräiset rypyt eivät haittaa ketään, kun asiantuntemus ja asenne ovat kunnossa.