Pääkirjoitus: Teknologiapuisto osoittautui hyväksi oivallukseksi

Korkean teknologian osaaminen Savonlinnassa on vahvaa ja vahvistuu koko ajan. Keskiviikkona muurattiin Teknologiapuistossa Lypsyniemessä Teknosavo Oy:n uusien toimitilojen peruskivi. Yhtiö tarvitsee uudet tilat, koska sen entiset tilat ovat käyneet ahtaaksi.

Yhä useampi sellutehdas eri puolilla maailmaa haluaa Teknosavon mittalaitteet, jotka säästävät kuorintavaiheessa puuraaka-ainetta ja parantavat tuotannon energiatehokkuutta. Yhtiön asiakkaiden kilpailukyky paranee — ja mikä tärkeintä tuotanto on yhä ympäristöystävällisempää.

Teknosavon naapurissa on Teknologiapuiston peruskallio: Andritzin Savonlinnan yksikkö ja sen konepaja, Savonlinna Works. Andritzissa kehitetty ja Savonlinna Worksissa valmistettu sellunvalmistuksen teknologia ja yhtiön ainutlaatuinen palveluliiketoiminta ovat nekin maailmalla kysyttyä, koska Andritzin teknologia säästää raaka-ainetta, kemikaaleja, energiaa ja vettä. Tuotanto on ympäristöystävällisempää ja asiakkaan kilpailukyky paranee.

Savonlinnassa toimivien teknologia-alan yritysten menestys ehdottomasti on yrittäjien ja yritysten omien osaajiensa ansiota. Kuitenkin prosessiteollisuuden puhtaimpia teknologioita valmistavien yritysten menestyksen hetkellä on syytä todeta myös, että Savonlinnan Kuitulaboratorin perustaminen Lypsyniemeen oli vuosituhannen alussa elinkeinopoliittinen oivallus, joka hakee vertaistaan. Samalla varattiin teknologiapuistolle alueet, joiden laajuus saattoi joitakin arveluttaa. Ei arveluta enää.

Kuitulaboratorio on jossain vaiheessa esimerkiksi toiminut testauspaikkana niin Andritzin kuin tilapulasta kärsineen Teknosavonkin keksinnöille.

Samaa rohkeutta ovat osoittaneet Kuitulaboratorion nykyiset toimijat eli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu kumppaneineen. Alueella on vahvojen yksityisten toimijoiden lisäksi myös muita vahvoja julkisia toimintoja, uusimpana Luonnonvarakeskuksen kasvullisen lisäyksen laboratorio, jonka virallisia avajaisia alkuvuodesta vietetään.

Teknologiapuiston ihmeet osoittavat, miten oppilaitokset ja julkinen sektori parhaimmillaan voivat kantaa kortensa kekoon huippuluokan yritysten tehdessä yhä uusia avauksia omilla sektoreillaan.

jaana.hanninen@ita-savo.fi