Pääkirjoitus: Sari Kaasinen on hyvä valinta

Joensuun kulttuurijohtaja, musiikin tohtori Sari Kaasinen on hyvä valinta Saimaa ilmiö – Savonlinna 2026 -hankkeen innoittajaksi. Kaasinen toimii jo hankkeen valmistelutiimin puheenjohtajana, mutta hänen työpanoksensa nyt myös innoittajana tuo koko projektille aimo annoksen lisää uskottavuutta.

Hankkeen tavoitteena on saada Savonlinnasta ja sen myötä koko Saimaan alueesta Euroopan unionin kulttuuripääkaupunki vuonna 2026.

Savonlinnan lisäksi kulttuuripääkaupunkitittelistä kilpailevat myös Oulu ja Tampere. Kaasinen luottaa ja uskoo vahvasti Saimaa ilmiön mahdollisuuksiin. Hän pitää hanketta poikkeuksellisena, mitä se todellakin on. Savonlinnan nimissä haettava hanke on vahva näyttö jo nyt yhteistyöstä ja yhteisten mahdollisuuksien näkemisestä koko Itä-Suomessa.

Joensuun, Lappeenrannan, Kuopion, Mikkelin ja Savonlinnan sekä neljän maakunnan Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalan laaja ja monialainen yhteistyö on myös sellaista, mitä Itä-Suomessa ei ole aikaisemmin tehty.

Myös lokakuussa Savonlinnassa vieraillut väestötutkija, valtiotieteen tohtori Timo Aro piti kulttuuripääkaupunkihanketta positiivisena asiana. Hänen mukaansa pelkästään jo siinä prosessissa mukana olo voi olla juuri sellainen tekijä, joka saa liikkeelle sen tarvittavan positiivisen vireen ja yhdessä tekemisen meiningin koko Itä-Suomeen.

Saimaa ilmiö – Savonlinna 2026 -hanketta ei tehdä suurkaupunkien tapaan suurella rahalla, mikä ei tee siitä yhtään vähäarvoisempaa. Itäsuomalaisten kulttuuripääkaupunkihankkeessa tähdennetään aitoutta; paikallista elämäntyyliä, jossa kaikki elämän osa-alueet nivoutuvat tavalla tai toisella luontoon ja Saimaan vesistöön.

Sari Kaasinen toivoo, että kaikki itäsuomalaiset ottaisivat Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeen omakseen. Hänen kanssaan on helppo olla samaa mieltä, sillä sen verran ylpeitä me voimme olla omasta kotiseudustamme ja sen ainutlaatuisuudesta.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi