Pääkirjoitus: Mitään ei ole vielä päätetty – Sote-ratkaisu on vielä kesken

Tänään Savonlinnan keskussairaalan pihalle kokoontuu iltapäivällä todennäköisesti hyvin sankka joukko kuntalaisia.

Savonlinnan seudun asukkaiden kokoontumiselle ja mielenilmaisulle on vain yksi syy. He vaativat valtiovaltaa sallimaan Savonlinnan, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan liittymisen Pohjois-Savon tulevaan sote-alueeseen.

Perustelut Kys-myönteiselle ratkaisulle ovat kiistattomat.

Savonlinnan seudun ihmiset tarvitsevat päivystävän, oman keskussairaalan, pitkien etäisyyksien ja vaikeiden liikenneolosuhteiden vuoksi. Kys-yhteistyö mahdollistaisi asiakkaille joustavat ja optimoidut palveluketjut sekä yliopistosairaalan osaamisen palvelujen kehittämistyöhön.

Valtiovallan on syytä kuunnella kuntalaisia, sitä toivoi myös Kelan ex-pääjohtaja, työelämäprofessori Elli Aaltonen. Hän sanoi Itä-Savon haastattelussa (17.2.), että yksi sote-uudistuksen perusarvo on, että kuunnellaan kansalaisia ja pidetään yllä kansalaisdemokratiaa palvelujen järjestämisessä.

Elli Aaltonen tähdensi haastattelussaan, että sote-uudistuksessa pitää olla kyse sisältöjen kehittämisestä eikä ylhäältä määrätyistä rakenteista. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on todennut saman sanoen, että nyt tehtävä sote-uudistus on ensimmäinen, joka tehdään palvelut, ei rakenne, edellä. Ajatus on juuri se, mitä Savonlinnan seudulta halutaan viestittää päättäjille.

Tänään torstaina järjestettävä kokoontuminen tapahtuu hyvään aikaan, sillä mitään lopullista ei ole vielä päätetty. Sote-ratkaisu on vielä kesken, joten valtiovalta ei voi olla huomaamatta Savonlinnan seudun väkevää tahdonilmaisua.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Uusimmat uutiset