Pääkirjoitus: Irtisanomiskiista tekee hallituksen syksystä vaikean

Tiedotusvälineiden tasaisin väliajoin julkaisemien puoluekannatusmittausten painoarvo kasvaa vaalien lähestyessä. Alma Median lehtien, muun muassa Aamulehden, perjantaina julkisuuteen tuomassa mittauksessa sosiaalidemokraatit ja kokoomus ovat jatkaneet hienoista kasvuaan. Sen sijaan niiden takana tulevat keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset ovat menettäneet suosiotaan. Pääministeripuolue Keskusta on tässä mittauksessa jo yli seitsemän prosenttiyksikön päässä demareista. Erotus ei mahdu enää virhemarginaaliin.

Alkava syksy ei näytä Keskustan eikä muidenkaan hallituspuolueiden kannalta hyvältä. Irtisanomissuojan heikentämisestä on tulossa hallitukselle iso ongelma, jos kiistassa ei yllättäen löydetä sopua – mikä ei juuri nyt näytä kovinkaan todennäköiseltä. Uudistuksen läpivieminen puhutussa muodossa lisää lakkoilua ja muita työtaistelutoimia. Yhteiskunnan toimintojen häiriintyminen voi kaatua hallituksen niskaan ja syödä sen kannatusta. Keskustassa ja sinisissä siihen ei olisi enää oikein varaa. Sotekin on taas vaikeuksissa.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi TV1:n A-talkissa hallituksen halukkuudesta vastaantuloon kiistassa, ja puheenjohtaja Petteri Orpo vahvisti sen kokoomuksen osalta. Orpon näkemys oli yllättävä, sillä tähän asti on kerrottu kokoomuksen vastustavan kompromissia yhtä paljon kuin ammattiyhdistysliike toisella puolella.

Esiintymistään parantaneen SDP:n Antti Rinteen tilanne alkaa olla hieman samanlainen kuin Sipilällä neljä vuotta sitten. Hallitus huolehtii kannatuksen kasvusta, ja tärkeintä alkaa olla, ettei itse tee virheitä ennen vaaleja.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Uusimmat uutiset

Kommentoidut