Pääkirjoitus: Rakentamisen laatua on vahdittava

Eri puolilta Suomea on viime kuukausina löytynyt lukuisia liian heikkoja betonirakenteita.

Eri puolilta Suomea on viime kuukausina löytynyt lukuisia liian heikkoja betonirakenteita. Heikkolaatuista betonia on löytynyt yhdeltä siltatyömaalta, kahden tuulivoimalan perustuksista sekä sairaalan ja pysäköintitalon työmailta.
Ongelmaa on selvitelty sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa että Liikennevirastossa. Liikennevirasto tekee pistokokeita 18 uudehkossa sillassa eri puolilla Suomea. Etelä-Savosta ei ole huolestuttavia betonirakenteita toistaiseksi löydetty.
Ongelman ydin on, että betoni ei ole tarpeeksi tiivistä. Siinä on liikaa ilmaa. Selvittämättä on vielä, miksi. Syytä on haettu betonissa käytetyistä lisäaineista ja olosuhteista, joissa valuja on tehty. On mahdollista, että valmistajat eivät ole testanneet betoniaan riittävän monenlaisissa olosuhteissa.
Suomen talviolosuhteet asettavat erityisiä vaatimuksia rakenteille. Pakkas- ja suolakestävyys edellyttää lisäaineiden käyttämistä betonivaluissa. Nyt näyttää siltä, etteivät lisäaineet toimi täysin niin kuin niiden pitäisi. Puutteita näyttäisi olevan myös rakennustyömaiden toiminnassa, jos rakenteiden lujuutta ei ole mitattu tarpeeksi ajoissa. Massiivisia rakenteita on jouduttu purkamaan.
Suomessa on osattu rakentaa taloja, teitä ja siltoja, jotka kestävät meikäläiset olot. On vaikea kuvitella, että betonirakentamisen tietotaito olisi tästä maasta äkkiä mihinkään kadonnut. Mahtaako kysymys siis olla siitä, miten tietotaitoa pystytään ja ehditään työmailla käyttämään?
On huolestuttavaa ajatella, että esimerkiksi aikataulu- ja kustannussyistä meillä nyt syyllistyttäisiin sellaiseen rakennusteknisten mutkien oikomiseen, että lopputuloksena syntyy huonolaatuista jälkeä. Toivottavasti asia ei ole näin ja toivottavasti meikäläisissä betonirakenteissa ei piile vaarallisia ansoja. Tämäkin asia on tutkimuksissa syytä selvittää tarkoin.
Ongelmien lopulliseksi selvittämiseksi tarvitaan vielä tutkimuksia. Jo nyt Tukes suosittelee, että rakennusteollisuus parantaa laatukontrolliaan ja kehittelee parempia menetelmiä. Kohennusta kaivataan myös rakennusurakoitsijoiden halukkuuteen raportoida eteenpäin havaituista laadullisista puutteista. Kumpaankin on varmasti tarvetta.

Anssi Mehtälä

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.