Pääkirjoitus: Tappiomielialaa ei pidä lietsoa, mutta yrittäjien hätään tarvitaan apua

Etelä-Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Nina Rasola totesi tiistaina Itä-Savossa, että monien yrittäjien mukaan kesä oli vilkas ja toimelias. Hänen mukaansa vakava asia on kuitenkin se, että kasvuhakuisia yrityksiä on vähemmän kuin muualla. Rasolan huoleen on helppo yhtyä. Tappiomielialaa ei pidä lietsoa, mutta yrittäjien kuvaamia tunnelmia ei voi muuksi muuttaa.

Yrittäjäjärjestön kyselyssä yritysten lähiajan suhdanneodotukset ovat Etelä-Savossa selvästi heikommat kuin keväällä ja jäljessä koko maan odotuksista. Etelä-Savon pienyritykset eivät tunne päässeensä kasvuvauhtiin.
Etelä-Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Nina Rasola totesi tiistaina Itä-Savossa, että monien yrittäjien mukaan kesä oli vilkas ja toimelias. Hänen mukaansa vakava asia on kuitenkin se, että kasvuhakuisia yrityksiä on vähemmän kuin muualla.
Rasolan huoleen on helppo yhtyä. Tappiomielialaa ei pidä lietsoa, mutta yrittäjien kuvaamia tunnelmia ei voi muuksi muuttaa. Tilanteessa tarvitaan tukea.
Kyselyn mukaan investointihalukkuus on Etelä-Savossa alhaisella tasolla. Ely-keskuksen johtaja Juhana Pulliainen sanoo yritysten investointien pysähtyneen vapun aikaan kuin seinään (I-S 12.9.). Hän arvioi, että Savonlinnan OKL:n menetystä on märehditty kenties jo liikaa ja tämä levittää mielikuvaa vaikeuksista.
OKL:n lähdön vaikutukset ovat taloudellisestikin niin mittavat, että pelkästä mielikuvasta ei ole ollut kysymys vaan aidosta hädästä: Miten paljon tulevaisuuteen uskaltaa satsata. Hyviä uutisia on saanut odotella kutakuinkin turhaan ja moni on pettynyt kompensaatioihin.
Metsä Woodista saatu uutinen kertopuutehtaan laajennuksesta tuli totisesti oikeaan aikaan. Savonlinnan seudun kannalta merkittävää tietoa ei ollut vielä yrittäjille tehdyn suhdannekyselyn aikaan.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toivoo valtiolta apua Itä-Suomeen. Pentikäinen nosti maanantain blogi-kirjoituksessaan esiin tuoreen suhdannekyselyn näyttämät erot eri puolilla Suomea. Pentikäisen näkemykset saavat tukea.

Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.