Pääkirjoitus: Savonlinnan työllisyyspalveluilla hyvä toimintamalli – Ylipitkät heinikot tai pusikoituneet tienvarret eivät ole kaunista katsottavaa monenkaan silmin

Savonlinnan kaupungin työllisyyspalveluiden suunnitelma laittaa repsottavia paikkoja kuntoon kaikkialla kaupungin alueilla on erinomainen ja tervetullut.

Erityisen hyvää ideassa on se, että kuntalaisilla on myös mahdollisuus osallistua talkoisiin ilmoittamalla kunnostusta tai siistimistä tarvitsevia paikkoja. Eikä kohteiden tarvitse olla edes kaupungin omistamilla alueilla, kaikki käy.

Toimintamallista on saatu hyvää kokemusta jo Kerimäellä, missä muun muassa kirkkoranta ja makasiinit sekä koko kylämiljöö ovat olleet kunnostuksen tai huolenpidon kohteina hyvin tuloksin ja kommentein.

Siististä maisemasta tai katukuvasta nauttivat varmuudella paikalliset ihmiset, mutta se on myös hyvä käyntikortti matkailukaupungille. Ylipitkät heinikot tai pusikoituneet tienvarret eivät ole kaunista katsottavaa monenkaan silmin.

Erityisen palkitsevaa kunnostustyön uskoisi olevan myös tekijöilleen, pitkään työttömänä olleille, kun he näkevät kättensä jäljen ja saavat tekemästään työstä todennäköisesti myös kiitoksen. Samalla saadaan hyödynnettyä osaamista, mitä varmasti on myös työttömänä olevilla.

Savonlinnan kaupungilla on lain mukaan vastuu tarjota työtä pitkäaikaistyöttömille ja yli 57-vuotiaille työttömille työnhakijoille, joiden työttömyyspäiväraha-aika on täyttynyt. Tähän mennessä kaupunki ei ole pystynyt työllistämään kaikkia ja siksi esimerkiksi viime vuonna se joutui maksamaan valtiolle sakkoa kaksi miljoonaa euroa.

Jos Savonlinna onnistuisi käyttämään tuon summan työttömien työllistämiseen, olisi hyötyjiä paljon. Siksi uudet ideat pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi ovat tervetulleita. Nyt sakkomiljoonat valuvat vain valtion pohjattomaan kassaan.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi