Pääkirjoitus: Savonlinnan nuorisotilojen sulkeminen kohtuutonta - Tilat olisivat avoinna, jos kaupunki olisi toiminut noin vuosi sitten toisin

Savonlinnan kaupunki sulki nuorisotilansa vuoden alussa. Syynä oli 300 000 euron lisäsäästövelvoite, jonka kaupunginvaltuusto joulukuussa asetti henkilöstömenoihin.

Kaupunginjohtaja ja kaupunginhallituksen vähemmistö olisivat hakeneet säästöjä juustohöyläämällä muun muassa sivistystoimen menoja. Ottamatta kantaa siihen, olisiko juustohöylä ollut parempi vaihtoehto kuin henkilöstösäästöt, on muistettava, että juustohöyläyskään ei olisi onnistunut ilman henkilöstösäästöjä.

Lyijykynistä ja kumeista ei säästetä 400 000 euroa.

Jää siis kysymys, olisiko nuorisotilat suljettu myös juustohöylävaihtoehdossa.

Kiinni ovat toistaiseksi kaikki kolme nuorisotilaa: keskikaupungin Säämiskä, Punkaharjun Punkkis ja Kerimäen Avis.

Henkilöstösäästöä kolmen nuorisotilan sulkemisesta tuli kahden työntekijän verran, kun nuorisotilan työntekijöiden määräaikaisia työsuhteita ei jatkettu.

Seuraus on säästöön verrattuna yksiselitteisen kohtuuton ja sulkemispäätöksessä kiukuttelunmakua. Ei voi välttyä ajatukselta, että valtuuston päätöksiä täytäntöön panevat viranhaltijat ovat valinneet ensimmäisen säästökohteen sillä perusteella, että päästään osoittamaan mahdollisimman pahoja seurauksia valtuuston päätöksestä.

Setlementti Linnalan nuorten nuorisotila jatkaa Haka-alueella ja seurakunnan nuorisotoiminta tahoillaan.

Keskikaupungin, Punkaharjun ja Kerimäen nuorisotilat ehtivät ennen sulkemistaan olla avoinna pääsiäisestä vuodenvaihteeseen.

Kaupunki otti nuorisotoimen hoitoonsa sen jälkeen, kun Nuorisotoiminnan Tuki NuTu meni konkurssiin.

Kun säästöjä nyt etsitään ensimmäiseksi nuorisotiloista, osoittaa se, että kaupunki ei todellisuudessa ole sitoutunut nuorisotyöhön. Ei se ole ihmekään, sillä kaupungin organisaatiossa ei ole sellaista koordinoitua ja pitkäaikaista nuorisotyön osaamista kuin oli kaupungin entisellä kumppanilla NuTulla tai vaikkapa Linnalan Nuorilla.

Jos kaupunki olisi reilu vuosi sitten toiminut pitkäaikaista yhteistyökumppaniaan kohtaan toisin, nuorisotilat olisivat edelleen avoinna, NuTun asiantuntevissa hoivissa.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi