Pääkirjoitus: Sairaaloiden työnjaossa on kysymys paljon muustakin

Savonlinnan seudun sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavan Sosterin sekä Mikkelin seudulla toimivan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten neuvottelut sairaaloiden välisestä kirurgian työnjaosta ovat ajautuneet tilanteeseen, jota ei olisi koskaan toivonut syntyvän.

Maaliskuussa Essoten ja Sosterin virkamies- ja luottamusmiesjohto kykenivät yhteisymmärryksessä tekemään esityksen työnjaosta, jotka koskevat keskittämisasetuksen säätelemiä leikkauksia. Yhteistyöhenki oli tuolloin vahva.

Huhtikuussa Essote kuitenkin ilmoitti hylkäävänsä maaliskuun neuvotteluiden tuloksen, ja lopullisen päätöksen asiasta teki sairaalan hallitus viime viikolla.

Syntynyt tilanne herättää paljon kysymyksiä. Mikä, kuka tai ketkä puuttuivat päätöksentekoon niin, että sairaaloiden yhdessä laatima työnjakoesitys joutui romukoppaan? Jatkokysymys on, miksi.

Essoten hallituksen tämänhetkinen päätös merkitsee sitä, että tuhannen leikkauksen menettäminen Etelä-Savosta on nyt lähempänä kuin koskaan. Mikkelin yli 100 miljoonan euron sairaalainvestoinnit tarvitsisivat varmasti jokaisen Essotelle rahaa tuovan leikkauksen.

Jos molempia sairaaloita kunnioittavasta työnjaosta ei päästä sopimukseen, kyseenalaistaa se vahvasti koko Etelä-Savon maakunnan olemassaolon. Maakunnan sisäistä yhtenäisyyttä se ei ainakaan lisäisi.

Uuden työnjakoesityksen pitää olla valmiina 10. päivä toukokuuta. Essote päättää asiasta 17. ja Sosteri 20. toukokuuta. Jos yhteisymmärrystä ei synny, keskittämisasetuksen alaiset leikkaukset loppuvat Etelä-Savossa heinäkuussa, ja potilaat ohjataan leikattavaksi muualle.

Jaana Rautio-Teijonmaa
jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Uusimmat uutiset