Pääkirjoitus: Valko-Venäjä on uuden ajan edessä

Valko-Venäjällä kansa äänestää parhaillaan jaloin ja iskulausein maata itsevaltiaasti hallinnutta presidentti Aleksander Lukashenkoa vastaan. Reilu viikko sitten pidetyissä vaaleissa tulos kertoi Lukashenkon saaneen ylivoimaisesti suurimman osan äänistä. Tuloksen perusteella valinta oli lähes yksimielinen. Meno maassa vaalien jälkeen kertoo kuitenkin päinvastaisesta.

Sunnuntainen suurmielenosoitus ja sitä edeltävät päivät ovat kertoneet siitä, että kansalaisten halu päästä eroon 26 vuotta maata johtaneesta diktaattorista voittaa häntä kohtaan tunnetun pelon. Yleensä tällaisten mielenilmaisujen jälkeen paluuta entiseen ei ole.

Lukashenkon tilanne tukaloituu päivä päivältä. Maan suurimpien tehtaiden työntekijät ovat kääntyneet häntä vastaan. Aiemmin juuri tämä joukko on ollut lojaali presidentilleen.

Sunnuntaina kerrottiin maan valtiollisen televisioyhtiön toimittajien uhkaavan lakolla, jos he eivät saa raportoida puolueettomasti kiistanalaisten vaalien tuloksista. Paine ja halu kertoa totuus kasvavat.

Lukashenko huutelee epätoivoissaan apua Venäjältä ja vetoaa siihen, että kapinaliike on lännen masinoima. On epätoivon merkki, kun itsevaltias anoo naapuria apuun.

Valko-Venäjä ja sen kansa ansaitsevat uuden ajan. Silti muutos ei välttämättä tule olemaan kivuton. Hyppy diktatuurista avoimeen demokratiaan ei onnistu kerralla. Lisäksi itsevaltiaan Lukashenkon hovissa riittää edelleen hänelle uskollisia ihmisiä.

Vaaleissa toiseksi jäänyt ja sittemmin maanpakoon Liettuaan lähtenyt Svetlana Tihanovskaja on ilmoittanut olevansa valmis johtamaan maata. Mielenosoitusten yltyminen ja kansan muutoshalu saattavat ajaa Lukashenkon pois virasta piankin. Toivo paremmasta elämästä saa ihmiset kamppailemaan uutterasti.

Kommentoidut