Pääkirjoitus: Hallitus mittaa toimintakykynsä puoliväliriihessä

Hallituksen sisälläkään ei ole ollut täyttä yksimielisyyttä etenemistavoista. Keväällä nähdään, lausuuko hallitus loppukaudesta mitään ennen kuntavaaleja.

Maan poliittinen päätöksenteko vetäytyi vuodenvaihteen istuntotauolle tunnelmissa, joka kuvastaa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ensimmäisen puolentoista vuoden profiilia.
Hallitus väänsi puoliväkisin kokoon sote-lakiesityksen joulun alla. Taustalla peilasi soten edellinen kynnys, joka johti käytännössä aivan selvään hallituskriisiin.
Nyt esitys kertoi enemmän siitä, mitä keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus haluaa suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen malliksi.
Tulee lopputuloksesta hyvä tai huono, kritiikki mallia kohtaan on ollut kova muuallakin kuin vain oppositiossa, ja soten ammattilaisetkin arvelevat, että ihan valmista ei tälläkään kertaa tullut.
Sote-esitys kertoi samalla sen, että hallituspuolueiden ja opposition näkemykset ovat kaukana toisistaan. Koko hallituskauden ajan politiikanteon näkemykset ovat olleet poikkeuksellisen polarisoituneita. Suomalaisesta konsensuksesta ole ollut rippeitäkään jäljellä.
Muodollisesta yksimielisyydestä huolimatta hallituksen sisälläkään ei ole ollut täyttä yksimielisyyttä etenemistavoista.
Jos ihan täyttä riitaa ei ole ollutkaan niin poikkeavia kantoja on pulpahdellut esiin oli kyse sitten lähes toisarvoisista asioista, esimerkiksi Guggenheimista, tai todella kovista linjauksista, vaikkapa säästöleikkausten tarpeesta.
Hallituksen aloitushetki ei tosin ollut helppo. Maa pitäisi nostaa lamasta ja parantaa työllisyyttä. Kilpailukykysopimus syntyi, mutta sen tehoa vasta odotellaan.
Hallituksella on ollut sen verran hikistä, että kaikkia asioita ei ole mietitty loppuun saakka. On päätetty ja peruttu ja on mahdollista, että sote-esityskin vielä punnitaan perustuslain näkökulmasta.
Lainvalmistelu on ollut raskaan arvostelun kohteena oikeuskansleria myöten. Kun Sipilän hallitus uusii ministeriryhmää, seuraavaksi sote-ministeriössä, voisi miettiä myös juristin nimeämistä hallituspöytään.
Seuraava tosi koitos on keväällä vaalikauden puolivälitarkastelu. Talous on hienoisesti parantumassa, mutta varmasti hallituspuolueet vielä ottelevat talouslinjasta, ennen muuta uusien leikkausten tarpeesta. Silloin nähdään, lausuuko hallitus loppukaudesta mitään ennen kuntavaaleja.
Jukka Ahdelma

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.