Pääkirjoitus: Alexander Stubbin kampanja lisäsi avoimuutta

Saksalainen Manfred Weber nousi odotetusti Euroopan parlamentin EPP-ryhmän kärkiehdokkaaksi EU:n komission seuraavaksi puheenjohtajaksi. Suomen ja kokoomuksen Alexander Stubb kävi hyvän kampanjan, mutta ei onnistunut tekemään yllätystä. Stubb sai vain noin viidenneksen kannatuksen, mikä oli pettymys ehdokkaalle itselleenkin.

Lopputulos kertoo, kuinka vaikeaa pienen maan ehdokkaan on päästä läpi suurten joukossa. Stubb oli kuitenkin ehdokkaista meriiteiltään Weberiä edellä pääministeri- ja puoluejohtajakokemuksensa, kielitaitonsa sekä monipuolisen EU-uransa takia. Niistä ei silti ollut apua, kun vastassa oli Euroopan mahtivaltion ehdokas. Tosin nykyinen EPP:tä edustava komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker voitti aikanaan vastaavan äänestyksen, vaikka tulee todella pienestä maasta, Luxemburgista.

Vaalissa konservatiivinen Weber voitti liberaalin Stubbin. Ehdokkaiden kansallisuus vaikutti tulokseen ehkä eniten, mutta poliittisilla näkemyksilläkin saattoi olla merkitystä. EPP:n kokousedustajat saattoivat kiristyneessä kansainvälisessä ilmapiirissä pitää parempana turvautua konservatiiviin kuin uudenlaista poliitikkokuvaa edustavaan liberaaliin.

Stubbin kampanja ei kuitenkaan ollut turha. Osallistumisellaan hän toi avoimuutta ja demokratiaa keskustaoikeistolaisen EPP:n ja EU:nkin päätöksentekoon. Kandidaattikilpa lisäsi kokouksen kiinnostavuutta ja näkyvyyttä verrattuna siihen, että olisi vain tyydytty nimeämään kabineteissa valittu henkilö ehdokkaaksi. Kärkiehdokaskamppailu nousi näkyvästi esiin siitä huolimatta, että Helsinkiin oli saatu Euroopan ja EU-politiikan kärkinimiä.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi