Pääkirjoitus: Kuilu Venäjän ja lännen välillä vain kasvaa

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi liittyi keskiviikkona siihen venäläisten toisinajattelijoiden joukkoon, joka on yritetty vaientaa myrkyttämällä.

Asia varmistui keskiviikkona, kun Saksan asevoimien laboratorio tutki Navalnyista otetut näytteet ja tiedotti asiasta. Navalnyi oli saanut novitšok-nimistä myrkkyä, joka on kehitetty Neuvostoliitossa joukkotuhoaseeksi.

Länsimaat reagoivat ennakoituun ja nyt varmistuneeseen tietoon voimakkaasti. Muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkelin kommentit olivat hänelle epätyypillisen kovia ja vaativia. Sama sävy oli myös muilla länsimaiden päämiehillä, mukaan lukien tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hänen mielestään kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää, mitä se mitä suurimmissa määrin onkin.

Länsivaltioiden vaatimus Venäjää kohtaan oli kaikilla sama – Navalnyin myrkyttämiseen on saatava perusteellinen selvitys. Venäläiseen tapaan sitä tuskin tullaan koskaan saamaan.

Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäiseen naapurustoon ja Venäjään erikoistunut vanhempi tutkija Jussi Lassila sanoo (HS 2.9.), että on aivan selvää, että taustalla ovat valtiolliset toimijat. Vaihtoehdoiksi tekijöistä hän antaa järjestäytyneen rikollisuuden eli korruption, ylimmän valtiojohdon tai Venäjän turvallisuuspalvelut.

Varmaa on, että oppositiopoliitikon myrkyttäminen kasvattaa entisestään Venäjän ja lännen välistä kuilua. Venäjä näyttäytyy nyt entistä enemmän maana, joka ei kunnioita oikeusvaltion periaatteita demokratiasta puhumattakaan.

Myös Euroopan unionin päättäjät ovat kommentoineet poikkeuksellisen kovin sanoin Navalnyin myrkyttämisen. Lähteekö EU konkreettisiin toimenpiteisiin – diplomaattisuhteiden katkaisemiseen tai pakotteisiin – jää vielä nähtäväksi, mutta paineet siihen ovat olemassa nyt kovat.

jaana.rautio-teijonmaa@kaakonviestinta.fi

Kommentoidut