Pääkirjoitus: Mehiläinen ostaa Pihlajalinnan—Yksityinen sote-ala rakentaa leveämpiä hartioita julkista sektoria tehokkaammin

Kun julkinen sektori hakee vielä mallia miten saada sote-palvelujen järjestämiseen leveämpiä hartioita, mennään yksityispuolella jo kaukaa edellä. Terveystalo osti viime vuonna Attendon terveyspalvelut, ja tiistaina Mehiläinen ilmoitti tehneensä Pihlajalinnasta ostotarjouksen. Pihlajalinnan osakkeenomistajien enemmistö on hyväksynyt tarjouksen.

Jos kilpailuviranomaisetkin tekevät samoin, niin Suomeen syntyy Pohjoismaiden suurin terveysalan yritys. Sillä olisi 25 000 työntekijää ja sen liikevaihto olisi noin 1,4 miljardia euroa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaistuotannosta se vastaisi noin 7,1:tä prosenttia

Mehiläisen ja Pihlajalinnan yhdistymisen voi nähdä vastaiskuna Terveystalon laajentumiselle. Tuloksena on alan voimakas keskittyminen kahdelle isolle yhtiölle. Kuluttajien näkökulmasta se merkitsee valinnanvaran vähentymistä. Toisaalta kunnat ja maakunnat saavat tulevissa sote-neuvotteluissa vastaansa entistä suuremmat ja voimakkaammat yhtiöt. Uuden yrityksen liikevaihdosta noin puolet tulisi julkiselta sektorilta.

Väestön ikääntyessä sote-palvelujen tarve kasvaa hyvää vauhtia. Kun julkinen sektori ei pysty urakasta yksin selviämään, syntyy yksityisille sote-yrityksille kysyntää ja tilaa.

Mehiläisen ja Pihlajalinnan yhdistymisaikeet kertovat kilpailun kovuudesta. Suomessa toimii edelleen pieniä paikallisia terveysalan yrityksiä. Tulevaisuus näyttää, voivatko ne jatkaa itsenäisinä vai jatkuuko alan keskittyminen edelleen. Suurilla yrityksillä on voimavaroja kehittää ja uudistaa palvelujaan, mutta valinnanvapauden näkökulmasta olisi suotavaa, että paikallisillekin yrityksille jäisi tilaa toimia.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kirjoitusta korjattu 6.11. kello 16:15.  "Yksityisistä sote-palveluista" on korvattu "Sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaistuotannosta".