Pääkirjoitus: Yhä useampi salaa verotietonsa

Ensi viikon tiistaina suomalaiset pääsevät jälleen tutkimaan, kuinka paljon hyvin toimeen tulevat ovat viime vuonna tienanneet.

Verotietojen julkisuus ja tietojen julkistaminen tiedotusvälineissä on toisten mielestä tarpeellista taloudellisen vallankäytön valvontaa, toisten mielestä taas tarpeetonta tirkistelyä.

Verotietojen julkaisemista esimerkiksi sanomalehdissä voi perustella taloudellista valtaa käyttävien toimien läpinäkyvyydellä.

Kun verotustiedot ovat julkisia, mahdolliset väärinkäytökset tulevat todennäköisemmin paremmin ilmi. Samalla tulee julki sekin, ketkä tukevat yhteiskuntaa maksamalla suuria veroja.

Tiedotusvälineet saavat verottajalta vuosittain listan, jossa on yli 100 000 euroa tienanneiden nimet, tulot ja maksetut verot.

Tietosuoja-asetuksen nojalla verovelvollisella on oikeus vastustaa tietojensa luovuttamista tähän niin sanottuun journalistiseen tarkoitukseen. Salaamismahdollisuus on ollut verohallinnon päätös.

Mahdollisuus oli ensimmäisen kerran käytössä viime vuonna, jolloin pyyntöjä ehdittiin käsitellä reilut 200. Tänä vuonna ajoissa tulleita pyyntöjä on jo reilut 4 600. Verohallinnon ylitarkastajan Noora Kontron mukaan hyväksyttyjä pyyntöjä oli tämän viikon keskiviikkona 4 467 kappaletta.

Voi hyvinkin olettaa, että määrä jatkaa kasvamistaan tulevina vuosina.

Yleisiä syitä nimen poistamispyyntöön ovat esimerkiksi turvallisuuteen, terveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin liittyvät syyt. Nimen poistaminen tiedotusvälineille lähtevistä listoista ei tarkoita sitä, että nimi poistuu myös julkisista tiedoista. Tuloverotuksen tiedot on säädetty laissa julkisiksi.

Jokainen voi halutessaan käydä tarkistamassa vaikkapa naapurinsa verotustiedot verotoimistossa. Samoin tiedotusvälineet voivat yhä poimia haluamansa nimet verottajan tietokannoista.

Joka tapauksessa nimien poistamismahdollisuus nakertaa verotuksen läpinäkyvyyden periaatetta.