Pääkirjoitus: Kesätapahtumat edelleen löysässä hirressä

Savonlinnan seudulla kuin koko Suomessa odotetaan jännityksellä, mitä tapahtuu kesän lukuisille tapahtumille.

Useille kaupungeille ja kunnille kesätapahtumat ovat vain mukavaa viihdettä tai yhdessä viihtymistä niin paikallisille kuin lomalaisille. Siis ihan tuiki tarpeellisia tapahtumia, mutta taloudellisesti niiden merkitys ei ole suuri.

Savonlinna sen sijaan kuuluu niihin kaupunkeihin, joissa kesän päätapahtuman – Savonlinnan Oopperajuhlien – peruuntuminen lähentelisi jo lähes katastrofia. Oopperajuhlien puuttuminen kesästä aiheuttaisi valtavia menetyksiä koko seudun majoitus- ja ravintola-alan yrittäjille sekä suurelle määrälle muita yrittäjiä.

Reilun 60 000 katsojan sekä oopperoiden tekijöiden jättämät eurot heinä-elokuussa ovat iso osa lukuisten yrittäjien tulovirtaa. Noille euroille olisi nyt kipeästi tarvetta koronaepidemian jo aiheuttamien menetysten jälkeen.

Savonlinnan seudulla taloudellisesti vähäpätöisiä kesätapahtumia eivät ole myöskään Sulkavan suursoudut, koripallon ikämiesturnaus OTB tai Linnan Woutien ikämiesjääkiekkoturnaus. Jokainen tapahtuma on taloudellisesti merkittävä niin järjestäjilleen kuin seudun elinkeinoelämälle.

Savonlinnalaisella tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososella (kesk.) on siis varsin mielenkiintoinen tehtävä päättää yhdessä valtioneuvoston kanssa kesätapahtumien ja -festivaalien kohtalosta.

Mahdollisesti jo ensi viikolla tiedämme, mitä terveysalan ammattilaiset ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittavat, ja mitä hallitus päättää.

Päätökseen voi vaikuttaa se, mitä koronaviruksen leviämiselle tapahtuu pääsiäisenä. Ja jokainen meistä, voi vaikutta siihen, että virus ei leviä, noudattamalla ohjeita ja pysymällä edelleen kotona.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi