Pääkirjoitus: Käräjäoikeuden kanslian lähtö on surullista

Käräjäoikeusverkoston rakenneuudistus vie 11 työpaikkaa Savonlinnasta Mikkeliin. Etelä-Savon käräjäoikeuden Savonlinnan kanslia suljetaan jo muutaman viikon päästä.

Käräjäoikeuden istuntoja Savonlinnassa on jatkossakin, mutta tuomarit ja muu henkilökunta matkustavat niihin Mikkelistä. Kaupunginjohtaja arvioi tuoreeltaan, että jatkossa tuomarit ja henkilökunta käyttävät työajastaan kolmisen tuntia automatkoilla päivittäin.

Eteläsavolainen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on uudistuksen takuumies, joten toivottavasti hän ehtii vaalien alla perustella kaupunkilaisille, miksi kanslia oli suljettava Savonlinnassa.

Kanslian poistuminen voi vaikuttaa yllättävällä tavalla kansalaisten oikeusturvaan. On esimerkkejä, että lakitoimistot keskittyvät kansliakaupunkeihin. Paperia liikkuu paljon, vaikka osa asioista on mahdollista hoitaa sähköisesti.

Lakiasiat eivät ole yksinkertaisia. Kohta ei ole tarjolla paikallista neuvontaa papereiden täyttöön Savonlinnassa. Juristit tietysti neuvovat maksua vastaan lomakkeen täytössä, jos se yhtään lohduttaa.

Käräjätyöpaikkojen lähtö Savonlinnasta on osa pitkää jatkumoa, jossa valtion työpaikat katoavat kaupungista.

OKL:n lakkautus vei satoja työpaikkoja. Siksi käräjäoikeuden kaltaiset 11 henkilön työyhteisöt voivat tuntua pieneltä menetykseltä. On silti syytä muistaa, että pienistä puroista syntyy joki.

Katoavat työpaikat näkyvät verokertymässä. Vaikka vientiyrityksillä menee mukavasti nyt Savonlinnassa, jossain vaiheessa tahti hidastuu.

Valtion työpaikoissa on se hyvä puoli, että ne eivät ole samalla tavalla suhdanteista riippuvaisia. Hyvä Mikkelille on tässä tapauksessa huono Savonlinnalle.

Uusimmat uutiset