Pääkirjoitus: Odotettu mutta pelätty uutinen – Oopperajuhlien peruuntuminen on valtava pettymys, mutta samalla se voi olla myös mahdollisuus

Keskiviikkona illansuussa hallitus kertoi uusista koronarajoituksista. Samalla vahvistui tieto pelätystä mutta etukäteen jo odotetusta uutisesta Savonlinnan Oopperajuhlien peruuntumisesta tänä kesänä.

Uudet koronarajoitukset ovat ihmisten terveyden ja turvallisuuden kannalta välttämättömiä ja siksi myös hyväksyttäviä, mutta Savonlinnan seudun elinkeinoelämälle juhlien peruuntuminen on valtava isku. Oopperan ystäville se on  suuri pettymys.

Savonlinnan seudulle tätä uutista ei enää menneiden vuosien suurmenetysten vuoksi olisi tarvittu. Varovaisenkin arvion mukaan elinkeinoelämän menetykset on laskettavissa kymmenissä miljoonissa euroissa, kuten Savonlinnan Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Jaana Komi arvioi.

Kaupungin elinkeinotoimi on sen sijaan ennakoinut juhlien peruuntumisen ja hakenut Etelä-Savon ely-keskukselta rahoitusta Savonlinna Live -hankkeelle, jonka tarkoituksena on turvata kaupungin kesäsesonki uusilla, nopeasti järjestettävillä tapahtumilla.

Elinkeinotoimen reagointi on erinomainen asia. Toivottavaa on, että ely-keskus myöntää rahoituksen ja hankkeessa myös onnistutaan.

Viime vuodet ovat osoittaneet, että Savonlinnan elokuinen kesä on myös vetovoimainen ja muun muassa Olavinlinnassa järjestetyt tapahtumat ovat olleet kauttaaltaan onnistuneita.

Oopperajuhlien peruuntuminen tulevalta kesältä on valtava pettymys, mutta samalla se voi olla myös mahdollisuus markkinoida Savonlinnan seutua uudella tavalla Suomen parhaimpana kotimaan matkailukohteena. Parhaimmillaan onnistuessamme Savonlinnan seutu on entisestään vahvistanut ja monipuolistanut mielikuvaansa upeana matkailukohteena. Matkailuelinkeinolle se loisi vahvaa pohjaa tulevaisuuteen.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi