Pääkirjoitus: Mikkeli kosiskelee Savonlinnaa johtajalupauksilla

Mikkelin kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen, jonka mukaan uuden sote-maakunnan johtajan paikka voi olla Savonlinnassa. Tiettävästi Mikkelin seudun sote-kuntayhtymän Essoten johto on samaa mieltä.

Sote-maakuntajohtajatarjouksella lienee tarkoitus tehdä Etelä-Savon yhteinen sote-ratkaisu houkuttelevammaksi, ja saada Sosterin jäsenkuntien voimassa olevat päätökset pyöräytettyä Pohjois-Savon sote-suunnasta Etelä-Savoon.

Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä (sd.) pitää esitystä merkittävänä kädenojennuksena.

Valitettavasti puheenjohtajatarjous on samaa luokkaa kuin Essoten kesäkuussa Sosterille ja sen omistajakunnille lähettämä yhteistyötarjous. Sosterin johtaja Panu Peitsaro ja johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen (Itä-Savo 29.6.) kuvasivat sitä tuolloin neuvottelutarjoukseksi ilman sisältöä.

Sote-maakuntajohtajan paikkaa kuin Essoten neuvottelutarjoustakin voi hyvällä syyllä pitää hieman outoina, koska molemmissa on kysymys asioista, joita Mikkeli kuin Essotekaan ei voi luvata. Niistä päättää uusi sote-maakunta ja sen uudet luottamushenkilöt. Lisäksi päätökset ovat poliittisia ja siksi epävarmaakin epävarmempia.

Essoten neuvottelutarjouksessa oli katteettomine lupauksineen huolestuttavaa etenkin se, että toteutuessaan tarjous lopettaisi tai ainakin merkittävästi heikentäisi Savonlinnan keskussairaalan asemaa päivystävänä sairaalana. Pelkkä heikennyskin lopettaisi nukutuksessa tehtävät leikkaukset Savonlinnassa.

Savonlinnan virkamiehet ja luottamushenkilöt sekä Sosterin johto istuvat tällä viikolla Mikkelin virkaveljiensä kanssa saman kokouspöydän ääreen.

Toivottavasti tarjous uudesta johtajan paikasta ei hämärrä ymmärrystä Savonlinnan seudun ihmisten parhaasta. Toivottavasti johtajalupaus ei myöskään ole se syy, miksi Savonlinnaa on viime aikoina alettu ajaa niin kovasti Etelä-Savoon soteen.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi