Pääkirjoitus: Suomalainen ruoka tarvitsee työvoimaa

Itä-Savo kertoi maanantaina (30.3.) koronavirusepidemian paikallisille marja- ja vihannesviljelijöille jo nyt aiheuttamasta ahdingosta, vaikka kevättyöt ovat vasta aluillaan.

Moni viljelijä joutuu pohtimaan, kannattaako lannoitus- ym. töitä edes aloittaa, jos ei ole varmuutta siitä, että sato saadaan syksyllä kerättyä.

Samaisen huolen ja pohdinnan edessä ovat kaikki maamme viljelijät, joiden sadon keruuseen tarvitaan suuret määrät ulkomaalaista kausityövoimaa.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton selvityksen mukaan koko maassa tarvitaan vähintään 16 000 henkeä maa- ja puutarhatalouden sesonkiluontoisiin töihin. Etelä-Savon pelloillekin reippaasti yli 1400 kausityöntekijää, joista suurin osa on saapunut itäisestä Euroopasta.

Helsingin Sanomien (1.4.) mukaan kausityöntekijöitä tarvittaisiin jo nyt, etenkin Varsinais-Suomessa.

Tilanne on vakava, todennäköisesti vakavampi kuin edes ymmärrämme.

Kysymys on myös kotimaisen, puhtaan ruoan huoltovarmuudesta ja riittävyydestä.

Pelkona on lisäksi, että moni maatila lopettaa epävarmassa tilanteessa toimintansa pysyvästi. Siihen Suomella ei ole varaa, sillä jo nyt vuoden aikana lopettaa noin kaksi prosenttia tiloista. Luonnonvarakeskuksen mukaan se on noin tuhat tilaa vuodessa.

Lohdullista on, että työ- ja elinkeinoministeriö on herännyt tilanteeseen, kuin myös te-keskus. Nopeita ratkaisuja työvoiman saamiseksi Suomeen etsitään kuumeisesti. Samaan aikaan pohditaan, miten jo nyt maassa olevia ulkomaalaisia voisi työllistää maatiloilla. Hyvä olisi löytää ratkaisu myös siihen, kuinka maatilojen kausityöstä tehdään houkuttelevaa ja kannattavaa myös suomalaisille työttömille tai lomautetuille.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi