Pääkirjoitus: Navalnyi on osa surullista jatkokertomusta

Länsimaat seuraavat jälleen ihmetellen ja huolestuneina Venäjän tapahtumia. Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi taistelee hengestään Omskin sairaalassa Siperiassa.

Kun venäläinen toisinajattelija sairastuu äkillisesti ja vaipuu kuoleman rajoille, mieleen palautuu takavuosien tapahtumia. Navalnyi ei ole ensimmäinen Kremlin kriitikko, joka on yritetty tappaa tai tapettu Venäjällä.

Navalnyikin on kolmatta kertaa vastaavanlaisessa tilanteessa. Vuosi sitten hän sai myrkytysoireita istuttuaan vankilassa laittoman mielenosoituksen järjestämisestä. Kolme vuotta sitten hänen päälleen heitettiin voimakasta desinfiointiainetta.

Navalnyia hoitava sairaala tiedotti perjantaina saaneensa selville, että syynä vakavaan tilaan on aineenvaihdunnallinen sairaus. Merkkejä myrkystä ei ole tutkimuksissa sairaalan mukaan havaittu.

Länsimaissa sairaalan tiedottamiseen suhtaudutaan epäilevästi. Aluksi näytti siltä, ettei Navalnyn siirrolle jatkohoitoon Berliiniin heltiä lupaa. Perjantai-iltana uutisoitiin kuitenkin, että oppositiopoliitikon kuljettamiselle Saksaan hoitoa varten on annettu hyväksyntä.

Muutama vuosi sitten berliiniläinen sairaala hoiti äkisti sairastunutta aktivistia Pjotr Verzilovia. Häntä Saksassa hoitanut lääkäri epäili sairauden syyksi myrkytystä. Omskin sairaalan ylilääkäri perusteli terveyssyillä, miksei Navalnyin siirto Berliiniin ole mahdollinen. Taustalla vellovat kuitenkin vahvat epäilykset poliittisesta ohjauksesta.

Venäjän naapurissa Valko-Venäjällä kansan kärsivällisyys diktaattorimaista presidenttiä Aleksandr Lukashenkoa kohtaan tuntuu loppuvan. Venäjällä Vladimir Putin muutatti perustuslakia, joka mahdollistaa hänelle jatkoaikaa presidenttinä. Hänen kaudellaan Venäjä on loitontunut lännestä ja käsitellyt kovin ottein hallinnon arvostelijoita. Milloinkohan venäläisten mitta alkaa täyttyä?

Kommentoidut