Pääkirjoitus: Ikääntyminen voi olla myös mahdollisuus

Etelä-Savo on Suomen ikääntynein maakunta. Harvaan asuttu maakunta kamppailee monien ongelmien kanssa. Työllisyysaste on liian alhainen eivätkä työt ja tekijät aina kohtaa, vaikka työllisyystilanne onkin parantunut. Huoltosuhde huolestuttaa vaikean talouden keskellä. Ikääntyminen voi olla myös mahdollisuus.

Etelä-Savo on Suomen ikääntynein maakunta. Harvaan asuttu maakunta kamppailee monien ongelmien kanssa. Työllisyysaste on liian alhainen eivätkä työt ja tekijät aina kohtaa, vaikka työllisyystilanne onkin parantunut. Huoltosuhde huolestuttaa vaikean talouden keskellä.
Tilastot tietävät, että joka neljäs eteläsavolainen on eläkeiässä ja maakunnan asukkaista joka neljäs on yli 65-vuotias. Uusia asukkaita saisi syntyä enemmän ja muuttajiakin tarvittaisiin. Siihen tarvittaisiin koulutus- ja työpaikkoja.
Tosiasia on, että nopeimmin kasvava ryhmä on lähivuosina yli 75-vuotiaat, joten Savonlinnan seudullakin on syytä löytää seniorikansalaisista mahdollisuuksia.
Suuret ikäluokat ovat syntymävuosiensa perusteella ikääntyviä kansalaisia, mutta moni viettää elämänsä parasta ja aktiivisinta aikaa työelämästä vapautumisen jälkeen. Lauantain Itä-Savossa oli esimerkkejä ihmisistä, joilla on kiinnostusta ja mahdollisuus harrastaa ja matkustaa.
Eläkeikäiset kansalaiset on otettava vahvuutena ja mahdollisuutena, ihmisinä, jotka pitävät huolta vähintään itsestään, kuluttavat ja käyttävät palveluita.
Ihmisten elinikä pitenee ja käsitys vanhuudesta muuttuu. Eläkkeellä monella alkaa uusi elämänvaihe, jollaiseen ei työelämän kiireiden ja väsymyksen keskellä ole välttämättä ollut mahdollisuutta.
Elämään saattaa kuulua myös ansiotyötä itselle mieluisalla tavalla. Moni eläkeiässä oleva osallistuu yhteiskunnan pyörittämiseen luottamustehtävien tai vapaaehtoistyön kautta. Ikääntyminen voi olla myös mahdollisuus.
Tiina Ojutkangas
tiina.ojutkangas@ita-savo.fi

Tiina Ojutkangas

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.