Pääkirjoitus: Olavinkadun onnistunut remontti

Noin kaksi vuotta kestänyt Olavinkadun remontti on viittä vaille valmis.

Kaupungin tilaamien lisätöiden vuoksi katuosuus länsipään liikenneympyrästä kauppatorin kulmalle valmistuu marraskuun loppuun mennessä.

Kysymys on noin miljoonan euron investoinnista, jolla kaupunkikuva on siistiytynyt, siitä on tullut viihtyisämpi ja bulevardimaisempi. Pitkäsillalle istutetut pylväslehmusrivistöt tuovat katukuvaan ensi keväänä sellaista uutta vehreyttä, jollaista ei aikaisemmin ole nähty.

Onnistuneen katuremontin ainoaksi miinukseksi jää Kastellin eteen jäänyt puuton vyöhyke, jota tosin kaupungin suuret ruukkuistutukset ovat osin paikanneet.

Savonlinnan keskeisimmän katuosuuden siisteydellä ja viihtyisyydellä on suuri merkitys matkailulle, mutta suurimman hyödyn siitä keräävät kaupunkilaiset itse. Selkeät kevyen liikenteen väylät jalankulkijoille ja pyöräilijöille lisäävät turvallisuutta. Ja etenkin Pitkäsillan levähdyspaikat ja Possen tornien vieressä oleva puistikko luovat hyvää tunnelmaa, josta voivat nauttia kaikki.

Olavinkadun autoliikenteen vauhdin hidastuminen kadun muututtua kaksikaistaiseksi on myös tervetullut lisä. Raskaan liikenteen siirtyminen vuonna 2013 valmistuneelle rinnakkaisväylälle sai aikaan sen, että autojen nopeudet nousivat Olavinkadulla hälyttävästi. Se näkyi myös onnettomuus- ja peräänajotilastoissa.

Torialueen kaavoitustyö on parhaillaan menossa, mutta myös torin yleissuunnitelmalle olisi hyvä saada uutta vauhtia, jotta alue saataisiin hyväksi, toimivaksi kokonaisuudeksi. Päättäjiltä suunnitelmien vieminen eteen päin vaatii rohkeutta, sillä uudistustyöt eivät ole halpoja. Päätöksiä tehtäessä olisi kuitenkin kyettävä näkemään kauas tulevaisuuteen.


jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi

Luetuimmat