Pääkirjoitus: Juha Sipilä päätti kantaa vastuun keskustan vaalitappiosta

Juha Sipilän eroilmoitusta keskustan puheenjohtajan paikalta ei voi pitää suurena yllätyksenä. Sipilän johdolla puolue kärsi eduskuntavaaleissa ennätysmäisen suuren tappion ja ajautui huonoimpaan tulokseen sataan vuoteen. Edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna puolue menetti yli 200 000 ääntä ja sitä myötä 18 kansanedustajapaikkaa. Länsimaisissa demokratioissa näin suuri vaalitappio johtaa yleensä puolueen puheenjohtajan ja vaalikamppailun keulakuvan väistymiseen. Sipilän usein korostama tulos tai ulos -teema toteutui tässäkin.

Keskustan häviö henkilöityi nimenomaan Sipilään. Hänen johdollaan hallitus teki päätöksiä, joilla oli kansantaloutta parantavia vaikutuksia mutta jotka olivat samalla äänestäjien keskuudessa hyvin epäsuosittuja. Kuvaavaa on, että keskustan tappio oli äänissä laskien suurinta juuri Sipilän omassa vaalipiirissä.

Sipilän ilmoituksen jälkeen alkaa spekulointi hänen seuraajastaan. Ensimmäiseksi katseet kohdistuvat nykyiseen puoluejohtoon ja eduskuntaryhmään. Edellisen eduskunnan ryhmäpuheenjohtaja Antti Kaikkonen saavutti vaaleissa hyvän henkilökohtaisen tuloksen ja on halutessaan vahva ehdokas Sipilän seuraajaksi. Myös varapuheenjohtaja Katri Kulmuni on ollut viime aikoina paljon näkyvillä puolueen edustajana.

Keskusta kokoontuu valitsemaan Sipilän seuraajan ylimääräisessä puoluekokouksessa, joka pidetään vasta syyskuussa. Poliittinen realiteetti on, että eroamisesta ilmoittavasta puheenjohtajasta tulee samalla ”rampa ankka”, jonka painoarvo päätöksenteossa laskee. Asialla on merkitystä, kun keskusta harkitsee osallistumistaan tulevaan hallitukseen.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat

Kommentoidut