Pääkirjoitus: Kansanedustajilta tarvitaan uhrautuvaa yhteistyötä kotiseudun hyväksi

Kun äänestäjät antavat kansanedustajille valtakirjan eduskuntavaaleissa, kysymys on isosta luottamuksesta ja luottamustehtävästä. Kansalaisen on kuitenkin aika vaikea arvioida sitä, miten edustaja on hoitanut työnsä.

Kun äänestäjät antavat kansanedustajille valtakirjan eduskuntavaaleissa, kysymys on isosta luottamuksesta ja luottamustehtävästä. Kansalaisen on kuitenkin aika vaikea arvioida sitä, miten edustaja on hoitanut työnsä.
Kaakkois-Suomen vaalipiirissä äänestettiin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Lopputulosta oli vaikea ennustaa.
Kaakon Viestinnän sanomalehtien tekemässä selvityksessä kansanedustajien menestymisestä sai kohtalaisen ankean käsityksen (Itä-Savo 6.1.). Eri alojen vaikuttajia pyydettiin antamaan kouluarvosanoja kansanedustajien työstä ja onnistumisesta.
Edustajat ovat tunnetuimpia omalla kotiseudullaan. Ministerit saavat myös valtakunnallista näkyvyyttä. Kolmesta ministeristä Kimmo Tiilikainen (kesk.) ja Jari Lindström (ps.) saivat loppuvuonna tehdyssä kyselyssä kärkipään numeroita.
Kaikista vaalipiiriin kansanedustajista parhaan arvosanan sai kokoomuksen mäntyharjulainen kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen. Vaikka Häkkänen on ensimmäisen kauden kansanedustaja, on kokemusta politiikan maailmasta runsaasti aiempien tehtävien asiosta.
Itä-Savon alueen kansanedustajat ovat olleet kovilla kahden viime vuoden aikana. Seudun taloustilanne ja koetut takaiskut, kuten opettajankoulutuksen menestys, ovat koetelleet myös kansalaisten uskoa kansanedustajiin.
Mitä vaikeampia aikoja eletään, sitä ahkerampia ja vaikutusvaltaisempia edustajia tarvitaan. Jokainen pieleen mennyt hanke ei kuitenkaan tarkoita, että kansanedustajat eivät olisi hoitaneet työtään.
Parhaimmillaan kansanedustajat tekevät puolueista riippumatta yhteistyötä oman kotiseutunsa hyväksi. Uhrautuva tekeminen hyödyttää lopulta enemmän kuin pisteiden kerääminen.Sellaista on nähty myös Savonlinnan seudulla.
Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.