Pääkirjoitus: Seniorit ovat keskuksensa ansainneet

Kolmannella sektorilla ei tunnu menevän Savonlinnassa hyvin. Ei ainakaan, jos toiminta liittyy nuorisotyöhön ja nuorten vapaa-aikaan ja nyt viimemmin Linnalan tuottamaan vanhusten seniorikeskuksen toimintaan.

Molemmat toiminnat ovat joutuneet vaakalaudalle tai ainakin uudelleen järjesteltäväksi, koska kaupungin avustuksen jatkuvuudesta ei ole ollut takeita tai avustusta on leikattu rajusti.

Kaupungin taloustilanteen vuoksi niin virkamiehet kuin luottamushenkilöt joutuvat laatimaan säästölistoja. Ja luonnollista on, että ensimmäisenä listalla ovat sellaiset avustukset ja toiminta, mikä ei ole kaupungin ydintoimintaa.

Kolmannen sektorin tekemä työ on kuitenkin erittäin merkityksellistä ja sillä on suuri vaikutus ihmisten hyvinvoinnille. Kaupungin myöntämä tuki Linnalan seniorikeskukselle on silloin pieni hinta siitä, että vanhukset pysyvät vireinä, omatoimisina ja heidän ei tarvitse tuntea mahdollista yksinäisyyttä.

Pahimmillaan avustusten leikkaaminen voi johtaa samaan kuin hölmöläisten peiton jatkaminen. Yksin kotiinsa jäävän vanhuksen toimintakyky heikkenee niin, että säästöt hupenevat monin verroin kasvaviin sosiaali- ja terveydenhoitokustannuksiin.

Päättäjiltä ja virkamiehiltä toivoisikin malttia selvittää ennakkoon leikkausten vaikutukset ja seuraukset, jotta ikääntyvälle väestölle tarjottavista palveluista syntyisi kokonaiskuva.

Välittäminen on tärkeä tunne ja sen tunteen voi luoda myös yhteiskunta toimimalla oikein vaikeissakin olosuhteissa.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi