Pääkirjoitus: Työllisyyden kasvusta uskoa tulevaisuuteen

Savonlinnan kohentuneet työllisyysluvut herättävät uskoa tulevaisuuteen.

Vaikka kaupungin työttömyysprosentti oli elokuussa Etelä-Savon kuntien korkein, se on silti alentunut selvästi viime vuoden elokuusta. Työttömyys on vähentynyt selvästi myös Rantasalmella, Sulkavalla, Enonkoskella ja Parikkalassa.

Työttömyyslukujen koheneminen ei johdu väestökadosta eikä tempputyöllistämisestä. Savonlinnassa työvoimaan kuuluvien määrä on vähentynyt vain sadalla mutta työttömien määrä 378 ihmisellä. Työvoimapalvelujen tukitoimien piirissä on vähemmän väkeä kuin vuosi sitten.

Työllisyyden koheneminen johtuu muun muassa teollisuusyritysten investoinneista. Ihmisiä on pestattu töihin yritysten ja ammattiopisto Samiedun yhteistyönä järjestämien rekrytointikoulutusten kautta.

Täsmäkoulutuksen myötä ihmiset voivat työllistyä erikoisosaamista vaativiin tuotanto- ja suunnittelutehtäviin kotiseudulle.

Työpaikkojen lisääntymisen myötä seudulla on aito mahdollisuus markkinoida itseään asuinpaikkana. Sehän jo tiedetään, että täällä on viihtyisää ja turvallista asua, mutta uudet tulijat tarvitsevat myös työtä.

Elokuun työllisyysluvuissa todennäköisesti näkyi myös menestyksekäs matkailukesä. Palvelualoilla työttömyys väheni merkittävästi. Siihen tosin saattoi vaikuttaa myös OKL:n opiskelijoiden katoaminen työmarkkinoilta.

Meneillään oleva Kauppalinnan remontti osoittaa, että myös kaupan alalla on uskoa tulevaisuuteen.

Uusia asukkaita, uusia matkailijoita ja vaikkapa Parikkalan rajanylityspaikkaa odotellessa on syytä pitää palvelut kuosissa, jotta ne ovat iskussa, kun matkailu entisestään kasvaa.