Pääkirjoitus: Tehdään illasta ihana kaikille — Olavinpäivän ilta on vakiintunut tapahtumaksi, jossa teinit ja heidän vanhempansa voivat kokea saman asian — jos eivät yhdessä, niin samalla torilla kumminkin

Savonlinnan kaupunki vietti maanantaina 380-vuotissyntymäpäiviään. Kaikenikäisille oli mieluista tekemistä aamusta iltaan. Kokonaisvaikutelma päivästä oli hyvä.

Ilta huipentui paikallisten yritysten kustantamaan konserttiin, jonka tähtiesiintyjänä oli J. Karjalainen. Oli yrityksiltä hieno teko tuoda suosittu esiintyjä kaupunkiin.

Monille juhlijoille oli kuitenkin suuri pettymys, kun tällä kertaa ei tuttuun tapaan päässytkään fanittamaan ja tanssimaan lavan eteen. Koko esiintymislavan puoleinen toripääty oli aidattu alaikäisiltä kielletyksi anniskelualueeksi.

Olavinpäivää on vietetty nyt 31 kertaa, vuodesta 1989 alkaen. Juhlapäivän ilta on vakiintunut tapahtumaksi, jossa teinit ja heidän vanhempansa voivat kokea saman asian — jos eivät yhdessä, niin samalla torilla kumminkin.

Totta kai ravintolatoimintaa harjoittavien tapahtumajärjestäjien piti saada myydä yleisölle olutta kattaakseen kustannuksia. Mutta miksi piti aidata anniskelualueeksi koko esiintymislavan edusta?

Moni kaupunkilainen keksi sosiaalisessa mediassa jälkikäteen saman ratkaisun: Eikö anniskelualueen olisi voinut aidata pitkittäin torin rannanpuoleiselle laidalle niin, että toinen puoli lavan edustasta ja torin kadunpuoleinen laita olisivat jääneet vapaalle biletykselle?

Jokin hyvä ratkaisu olisi varmasti keksitty jo etukäteen, jos kysymystä olisi palloteltu hieman laajemmalla porukalla.

Silminnäkijähavaintojen mukaan kaikki anniskelualueella olevat eivät siemailleet mitään ja tuskin kukaan siemaili koko aikaa. Pienempi anniskelualue varmasti olisi tuonut ravintoloitsijoille yhtä hyvän tuoton.

Jatkossa Olavinpäivään suunniteltuja merkittäviä muutoksia kannattaa miettiä isommalla porukalla, jotta kaikki näkökulmat varmasti huomataan. Silloin kaikki voivat juhlapäivän päätteeksi huokaista: ”Oi, mikä ihana ilta.”

Jaana Hänninen

jaana.hanninen@ita-savo.fi