Pääkirjoitus: Investoinnit kertovat uskosta tulevaisuuteen

Etelä-Savon ely-keskuksen vuoden 2018 tilasto myöntämistään yritystuista on pitkästä aikaa mieluista luettavaa Savonlinnan seudulla.

Yrityksissä muutamia vuosia kestänyt alavireinen investointihalukkuus on muuttanut suuntaansa ja nyt Savonlinnan seutu oli ely-keskuksen jakamissa investointituissa maakunnan ykkönen.

Kymmenestä Etelä-Savossa eniten yritystukea saaneesta yrityksestä peräti puolet oli Itä-Savosta.

Kehityksen suunta kertoo paljon. Ainakin se antaa viitteitä siitä, että yrityksissä luotetaan tulevaisuuteen ja omaan osaamiseen, sekä halusta kehittää, parantaa ja laajentaa yritystoimintaa.

Ely-keskus jakoi yritysten kehittämisrahoitusta kaikkiaan 10,9 miljoonaa euroa, joista 6,8 miljoonaa kohdistui suoraan yritysten kehittämisinvestointeihin. Tuosta summasta Savonlinnan seudun 18 yritystä sai runsaat 2,5 miljoonaa euroa. Lisäksi ely-keskus jakoi maaseudun kehittämiseen 2,6 miljoonaa euroa, josta rantasalmelainen yritys sai 700 000 euron tuen.

Yritysten investointikustannuksista yritystuki on kuitenkin vain osa. Vastuun ja riskin kantaa aina yrittäjä itse. Hyötyjiä sen sijaan on useampia. Muun muassa kunnalle menestyvät yritykset ja vakaat työpaikat ovat elinehto.

Viime vuonnakin jaetuilla investointituilla saataneen Savonlinnan seudulle 64 uutta työpaikkaa, siitä kuinka monta työpaikkaa investoinneilla pystytään säilyttämään tilastot eivät sen sijaan kerro.

Uusien työntekijöiden saaminen ja vanhojen pysyminen on useille yrityksille tänä päivänä haasteellista. Uudistuvan ja kehittyvän yrityksen uskoisi kuitenkin houkuttelevan myös osaavia työntekijöitä.