Pääkirjoitus: Hallitukselta uusia avauksia

Hallituksen viimeinen todellinen kehysriihi keskittyi työllisyysasioihin. Liekö ”viimeinen tilaisuus” juuri syynä siihen, että hallitus uskaltautui puuttumaan työntekijöiden etuihin tavalla, joka varmasti ärsyttää työmarkkinajärjestöjä? Toisaalta työaikalakiin ei koskettu, mikä oli työntekijäpuolelle helpotus. Hallitus myös kuunteli ay-liikkeen toivomuksia täsmä- ja muuntokoulutuksen lisäämisestä.

Työntekijän irtisanomisen helpottaminen alle 20 työntekijän yrityksessä herättää paljon kysymyksiä. Pk-yrityksissä päätökseen ollaan tyytyväisiä, mutta niiden työntekijöissä se aiheuttaa oikeutetusti pohdintaa. Seurattavaksi jää, millaisia perusteita irtisanomissa tullaan käyttämään ja miten perustelemattomia määräaikaisuuksia käytetään. Työministeri Jari Lindström (sin.) lupasi eilisessä tiedotustilaisuudessa, että villejä työmarkkinoita ei tule.

Työntekijöiden oikeuksien perustuminen yrityksen kokoon on erikoista, mutta ei ainutlaatuista. Esimerkiksi yt-laki koskee eri lailla isoja ja pieniä yrityksiä. Työsuhdeturva on työntekijän kannalta toki paljon merkittävämpi asia kuin yt-lain soveltaminen.

Irtisanomissuojan heikentämisessä tärkeää ovat toimivat työmarkkinat. Se tavallaan tuottaa ne osin itsestään, mutta toinen puoli asiassa on, miten pienet yritykset jatkossa kiinnostavat työntekijöitä, koska työsuhdeturva on niissä heikompi.

Työttömien aktiivimallissa hallitus myöntyi kritiikkiin ja lisäsi mahdollisuuksia täyttää mallin ehdot. Nyt työttömyysturvaleikkurin heilahduksen voi välttää osallistumalla ammattijärjestöjen, kansalaisjärjestöjen ja kuntien ehdot täyttäville kursseille.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Uusimmat uutiset

Kommentoidut