Pääkirjoitus: Paikallinen on valttia joulunakin

Sosiaalisessa mediassa on jo useaan otteeseen vedottu, että jouluostokset muistettaisiin tehdä omista paikallisista kivijalkakaupoista.

Esitys on hyvä ja kannatettava, koska jokainen ostopäätös vaikuttaa siihen, millaisena oman paikkakunnan kauppa- ja palveluverkosto säilyy. Vähintäänkin erikoista on, jos valitetaan kauppojen vähyyttä ja valikoimien pienuutta, mutta samaan aikaan itse tehdään ostokset verkossa. Kysymys on puhtaasti valinnasta — arvovalinnasta.

Myös Kaupan liitto korostaa, että joulukauppa on edelleen elintärkeä tavarataloille ja monille erikoiskaupan aloille.

Tänä vuonna joulukaupassa ei nähtäne entisenkaltaisia muutamia ruuhkaisia ostosviikonloppuja veronpalautuskäytännön muutoksen vuoksi. Veronpalautukset on maksettu tai maksetaan tänä vuonna heinä- ja joulukuun välisenä aikana niin, että viimeiset veronpalautukset ovat maksussa joulukuun 4. päivä.

Kaupan liitto odottaa joulukauppaan kohtuullista kasvua, sillä koko kaupan liikevaihto kasvoi viimeisimmän Tilastokeskuksen tiedon mukaan syyskuussa kolme prosenttia vuodentakaisesta. Vähittäiskaupan liikevaihto peräti 3,6 prosenttia. Viime vuonna vähittäiskaupan arvonlisällinen joulumyynti oli lähes 4,8 miljardia euroa eli 1 760 euroa jokaista kotitaloutta kohti.

Ensi viikonloppuna Savonlinnan seudulla vietetään joulunavausta niin kaupungissa kuin pitäjissäkin. Hyvä on muistaa, että iloinen joulunodotus ei ole itsestään selvyys kaikille. Siksipä toivoisi, että mahdollisimman moni osallistuisi hyväntekeväisyyskeräyksiin, joita eri organisaatiot ja yhdistykset ansiokkaasti joulun alla järjestävät. Jaettu ilo on tutkitusti kaksinkertainen ilo.

jaana.rautio-teijonmaa@ita-savo.fi