Pääkirjoitus: Riitely onnistuu, sopimisessa suuria vaikeuksia

Ei tuonut sunnuntai sopua paperiteollisuuteen. Tuloksettomien viime hetken neuvottelujen jälkeen 9 000 Paperiliiton jäsentä aloitti kolmen viikon lakon maanantaiaamuna. Työnantajia edustava Metsäteollisuus ilmoitti aloittavansa kolmen päivän työsulun helmikuussa.

Paperiteollisuuden seisauttavaa lakkoa ei voi pitää yllätyksenä. Sunnuntaiksi sovitussa viimeisessä neuvottelussa olisi vaadittu ihmeitä, jotta lakko olisi vältetty. Sunnuntaita edelsi kuitenkin pitkä neuvotteluputki, jonka aikana yhteistä näkemystä ei löytynyt.

Lakko ja työsulku kertovat siitä, että työnantajan ja työntekijöiden kuva suomalaisen metsäteollisuuden kilpailukyvystä on kovin ristiriitainen. Tämäkin torailu keskittyy parin vuoden takaiseen kilpailukykysopimukseen, josta on tullut taakka lähes kaikkiin työehtosopimusneuvotteluihin.

Kun neuvottelupöydissä hiertää kiky, tuntuu myös pelisilmä olevan hukassa. Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa osapuolten sanailu kärjistyi pahimmillaan räikeäksi. Jos ja kun neuvotteluissa halutaan päästä sopimukseen, pitäisi työnantajien ja työntekijöiden käydä sisäisesti läpi sosiaalisen median käyttäytymisohjeet. Somessa on kovin helppo riidellä mutta huomattavasti vaikeampi sopia.

Suomessa puhutaan paljon työn muuttumisesta, globaalista kilpailusta ja osaamisesta. Niistä sietääkin puhua.

Nykyistä enemmän pitäisi kuitenkin puhua siitä, miten Suomessa vältettäisiin nyt päällä oleva tilanne. Suomen talouden kannalta olennaiset metsäteollisuuden tehtaat seisovat. Työntekijät, työnantajat ja lopulta veronmaksajat sekä veronkerääjät kärsivät.

Sopimiseen tarvitaan uudenlaista ajattelua ja kulttuuria. Nyt syntyy liikaa sutta ja sekundaa.