Pääkirjoitus: Savonlinnan puu- ja hybridirakentamisen koelaboratoriolle vihreää valoa

Savonlinna on saanut viime päivinä uutisia, joilla toivottavasti on positiivisia vaikutuksia pitkälle tulevaisuuteen.

Metsä Group ilmoitti viime viikolla palkkaavansa Punkaharjun Kerto-tehtaalle 35 uutta työntekijää, jotta laajentuneen tehtaan koko kapasiteetti saadaan käyttöön. Rekrytoinnin syy on myös alan valoisat tulevaisuudennäkymät.

Positiivinen tieto on myös se, että tammi-elokuussa Savonlinnan muuttovoitto oli lähes 90 henkilöä. Suunta on täysin poikkeuksellinen verrattuna siihen, mihin seudulla on totuttu viimeisten vuosien aikana.

Vieläkin merkityksellisempi uutinen saatiin maanantaina, kun Etelä-Savon maakuntahallitus päätti puoltaa Savonlinnaan suunnitellun puu- ja hybridirakentamisen koelaboratorion laiterahoitusta. Lopullisen päätöksen 1,9 miljoonan euron rahoitusosuudesta tekee maakunnan yhteistyöryhmä (MYR). Maakuntahallituksen päätöstä voi kuitenkin pitää vahvana signaalina pitkään suunnitellun hankkeen toteuttamiseksi.

Tutkimuslaitteiston loppurahoitus sekä Savonlinnan Teknologiapuistoon suunnitellun koelaboratorion rakentamiseen tarvittava 9,5 miljoonan euron rahoitus on vielä varmistumatta, mutta suunnitelmat rahoituksesta tuntuvat olevan jo pitkällä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululle (XAMK) suunniteltu puurakentamisen koelaboratorio on enemmän kuin hyvä hanke. Savonlinnan seudun ja koko Itä-Suomen vahva mekaaninen puunjalostusteollisuus tulee hyötymään laboratoriosta, mikä vahvistaa yritysten osaamista ja kilpailuetua maailman markkinoilla.

Puurakentaminen on kasvava trendi ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä puun hyvän hiilensitomisominaisuuden vuoksi. Siksi on ennustettavissa, että puurakentaminen lisääntyy niin meillä kuin maailmalla merkittävästi.

XAMKin tutkimusjohtaja Lasse Pulkkinen vakuuttaa, että suunniteltua tutkimustoimintaa ja laitteistoa ei löydy edes Euroopasta. Savonlinnalle rooli uraa uurtavan puu- ja hybridirakentamisen tutkimuskeskuksena sen sijaan istuu erittäin hyvin.