Pääkirjoitus: Rikostilastot ovat murheellista luettavaa

Viime vuoden rikostilasto tämän päivän Itä-Savossa ei ole hälyttävää luettavaa, jos vertaa vain rikosten määrän kasvua vuoteen 2018. Noin 4,3 prosentin kasvu merkitsi 3 897 rikosta vuonna 2019, joista jokainen on tietenkin tarpeeton ja tuomittava.

Sen sijaan rikosten määrän kasvu seksuaali-, huumausaine- ja väkivaltarikoksissa on karua luettavaa. Poliisin tietoon tuli Savonlinnassa peräti 14 lapseen kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttötapausta. Määrä on kahdeksan enemmän kuin vuonna 2018.

Luku on järkyttävä ja herättää vain kysymyksen, kuinka suuri todellinen luku on, jos vuodessa tapausten määrä kasvaa noin paljon.

Rikosylikomisario Juha Paukkunen sanoo, että lapsiin kohdistuvissa hyväksikäyttörikoksissa puuttumiskynnys on hyvin alhainen, mikä on lohdullinen asia. Silti lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on edelleen huonoimmin paljastuvia rikoksia.

Lapseen kohdistuneessa hyväksikäyttörikoksessa on kysymys raukkamaisimmasta ja tuomittavimmasta rikoksesta lasta kohtaan. Tekijä tuhoaa pienen ihmisen lapsuuden ja traumatisoi hänet usein pitkälle aikuisuuteen.

Tilannetta pahentaa usein myös se, että tutkinta-ajat venyvät pitkiksi ja asia on selvittämättömän esillä liian pitkään.

Myös muiden väkivaltarikosten kasvu Savonlinnassa kertonee jonkinlaisesta pahoinvoinnista. Poliisin tietoon tuli viime vuonna 203 väkivaltarikosta, kun edellisenä vuotena määrä oli 183.

Usein väkivaltarikosten määrä kasvaa yhdessä huumausainerikosten kanssa, ilmiö on nähtävissä myös Savonlinnassa. Erilaisista huumausainerikoksista jäi viime vuonna kiinni 47 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuotena.

Luvut eivät valtakunnan tasolla ole suuria, mutta rikosten vuotuiset kasvuprosentit Savonlinnan kaltaisessa pikkukaupungissa ovat murheellisia.